Krausz Andrea | 2021.02.15. 16:31
Mindenki ezt nézi a neten! Beszakadt egy ember a siófoki kikötő jegén
Bejárta az internetet az a felvétel, amelyet azóta már rengetegen megosztottak a közösségi oldalakon. Vasárnap felvették, amint egy fiatalember nyakig beszakad a Balatonba a siófoki kikötő jegén. Sőt! A segítségére siető hölgy alatt is szétnyílnak a jégtáblák, és ő is csuromvizes lett. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint nem biztonságos a Balaton jege.

Mint megírtuk, vasárnap ezrek lepték el Siófokot, hogy a kellemes napsütésben megnézzék a jeges partot és a különleges jégképződményeket. Olyan sokan voltak a városban, hogy a parkolók megteltek, az utak bedugultak. Erről itt lehet olvasni!

A tiltás ellenére sokan rámerészkedtek a siófoki kikötő vékony jegére, százak sétáltak, bukdácsoltak a buckás felületen. Mindenkinél ott volt a mobiltelefon, egymást és a tájat videózták, fényképezték az emberek. Az egyik pillanatban pedig beszakadt a jégbe egy fiatalember, és

a felvételen az látszik, hogy a segítségére siető hölgy alatt is betört a páncél.

Ő is derékig megmerítkezett, de hamarosan kijött a jeges vízből. Ezután – szakszerűen – hason odacsúszott egy másik férfi, aki kezet nyújtott, és kisegítette a szilárdabb felületre a pórul járt balesetest. Nagy baj nem történt, mindenki kijutott a partra.

Egy kis baleset vasárnap délután?

Posted by Denis Filipovic on Sunday, February 14, 2021

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a likeBalaton.hu-nak kiemelte, a kikötők területén tilos a jégre menni, a parti jégréteg pedig mindenütt töredezett. Erre próbálták a helyszínen is figyelmeztetni a hétvégén az embereket.

– A múlt hétvégén nem a bírságoláson volt a hangsúly, inkább arra figyelmeztettük az embereket, hogy jöjjenek le a jégről, mert nem biztonságos – összegzett Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Sokan rámerészkedtek a jégre vasárnap
Fotó: Krausz Andrea

 

– A déli parton nagyjából 50-70 méteren felgyülemlett jég fagyott össze, de ezeken a területeken nem mély a Balaton. Itt nagyjából combig érő víz található. Sokan rámentek ezekre a jégsávokra és bizony előfordult, hogy néhányan beszakadtak, de súlyosabb balesetről nem tudunk. A jogszabály szerint nem szabad a vizek jegére menni, ha a jég nem kellő vastagságú, illetve olvad, vagy mozog. Most a jég nem megfelelő szilárdságú, állagú, a kikötők jegére pedig mindig tilos rámenni – mondta Horváth László.

Ha valakivel mégis előfordul a baleset, ott

a test visszamelegítését azonnal meg kell kezdeni, mert bekövetkezhet a hipotermia, vagyis a szervezet fokozott mértékű kihűlése, amely akár halállal is járhat.

– Először a végtagok fognak teljesen lezsibbadni, aztán a törzs. Ki kell hívni a mentőszolgálatot, hiszen a jég valamilyen sérülést is okozhat. Előfordulhatnak vágások, karcolások felszakadhat a bőr. A mentősök pedig szakszerűen végzik el a visszamelegítést – emelte ki a vízirendészeti rendőrkapitány és hozzátette,

a hétvégére a parti jég is eltűnhet a Balatonról.

Már csak éjszakánként várható mínusz 1-2 fok, szerdától nappal plusz 6 fok is lehet, tehát tovább töredeznek ezek az amúgy sem vastag jégtáblák.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva