Góz Lilla/duol.hu | 2022.05.22. 10:00
Nem lehet zsilipet nyitni, ezért késnek az új kompok
A 14 centivel alacsonyabb vízszint miatt nem lehet megnyitni a Sió-zsilipet, ígya két új kompot nem tudják leúsztatni a Balatonra. A két új vízi jármű csak az ősz folyamán érkezhet meg Siófokra a tervezett májusi leúsztatás helyett.

– Mivel alacsony a Balaton vízállása, és kevesebb a csapadék az ilyenkor szokásosnál, sem nyár előtt, sem alatta nem lehet megnyitni a Sió-zsilipet – mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: az aktuális nyári szabályozási szintnél mintegy 14 centivel alacsonyabb vízszint nem rendkívüli, de mindenképpen szélsőségesnek nevezhető.

A szakemberek szerint a Sió-zsilip megnyitásával 10-15 centiméterrel tovább csökkenne a tó vízszintje. A rendelkezésre álló hosszú távú meteorológiai és vízállás-előrejelzések szerint a következő fél évben az átlagos vízállás a szabályozási szint alatt fog maradni.

Két új hajót szeretett volna felhozni a Sió csatornán a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. két új hajóját szerette volna felhozni a Sió csatornán májusban, hogy a nyári szezonba már üzembe állíthassák ezeket. Sajnálják, hogy a víz­állás ezt nem teszi lehetővé. Mint ahogy korábban beszámoltunk róla: a hajózási társaság két 45 méteres új kompot és két 35 méteres katamaránhajót vásárolt 5,7 milliárd forintért.

Új hajók érkeznek a Balatonra
Kép: BAHART

A kompok Szántódrév és Tihanyrév között fognak közlekedni. A balatoni flottát kormányzati támogatással fejlesztik, a mostani beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek, európai színvonalú szolgáltatást biztosítsanak. A két új komp és két új személyhajó beszerzése mellett felújítanak kisebb hajókat is, tovább finomítják menetrendjüket és szolgáltatásaikat. Március közepén vízre tették az új balatoni kompokat a gyártó komáromi üzemében, azok azóta is ott állomásoznak.

 

Forrás: duol.hu
Nyitókép: BAHART

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva