likeBalaton.hu | 2024.05.01. 08:00
Pecások figyelem! Május 1-jén indul a ragadozó-szezon!
Idén május 1-jén, szerdán 00:01 perctől vethetik be a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést a parti horgászok és ez az a legkorábbi időpont, amikor csónakba (vagy egyéb vízi járműre) szállhatnak az ilyen felszereléssel rendelkező pecások!

Idén április utolsó napja hétköznapra esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is „rendesen”, április 30-án éjfélig tart. Ezzel összhangban a Balatoni Horgászrend 32. pontjában leírt ragadozós tilalom és a 33. pontban leírt csónakos tilalom is a felsorolt ragadozók tilalmával együtt ér véget. Így tehát a „ragadozós szezon” május 1-én 00:01 perckor veszi kezdetét.

Tavaly sajnos többen vesztették el azért az engedélyüket, mert türelmetlenek voltak és nem várták meg a tilalom végét, illetve szintén előfordult a sárga bójákkal kijelölt kíméleti területek megsértése!

A kihelyezett süllőfészkekről készült térképes ábrák segítenek, hogy hol kell óvatosnak lenned.

 

Helyszínenként 6 db, nagy sárga bója jelöli azt a hajózás elől elzárt téglalap alakú területet, ahol a Balatoni Horgászrend 44. pontja szerint tilos horgászni, behajózni, vagy akár kívülről bedobni is. Akik ezt mégis megsértik, egyrészt vízi közlekedési szabályt szegnek, amelyért jelentős pénzbírságra számíthatnak, másrészt a horgászrend megszegése miatt bevonják halfogásra jogosító okmányaikat!

Naponta 3 db süllő vihető el, melyből a 70 cm-t elérő vagy meghaladó példány napi 1 db lehet, illetve a Horgászrend 22. pontja előírja, hogy a „fogási napló pontos vezetése kötelező! A beírt tömeg (kg) értékek pontosságáért a horgász felelős. A beírt és a valós tömeg közötti eltérés esetén a területi jegy bevonásra kerülhet! Az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő kg értékét a beírással egyidőben kötelező bekarikázni az éves kvóta egyértelmű nyomon követhetősége érdekében.”

 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai kérik , hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalsz, jelezd azt a halőri bejelentőn!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Forrás: balatonihal.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva