Marosi Gábor | 2024.02.17. 16:00
Pohárba zárt Balaton: itt a friss Hegybor, ami megváltoztatja amit a borokról gondoltál
Két újabb balatoni pincészet, a Bujdosó Szőlőbirtok és az Androsics Birtok is hamarosan palackozhat Hegybort.

Néhány nappal ezelőtt döntöttek a Balatoni Kör bírái arról, melyik borászatok nedűi felelnek meg az ehhez szükséges kritériumoknak. Az ítészek emellett kiválasztották azokat a pincészetek is, akik méltók arra, hogy az eggyel magasabb kategóriát, a Balatonbort palackozhassák.

Kizárólag olaszrizlinggel lehet nevezni

Pach Gábor a Balatoni Kör elnöke elmondta, úgynevezett origó-rendszerű vakkóstolón döntötték el, hogy melyik borászatok férnek bele a két kategóriába.

– A borászkollégák nyolc évvel ezelőtt kitalálták, hogy a Balatonbornak milyen jegyeket kell tartalmazni, megegyeztek egy egységes borkészítési filozófiában és ehhez csináltak egy termékleírást – mondta Pach Gábor. – Mindig az origó (eredeti) borhoz viszonyítjuk a pincészetek termékeit és amelyik a legközelebb van ehhez, vagy origó minősítést kap, azt lehet Balatonborként palackozni. Ebbe és a Hegybor kategóriába – melynek a kritériumai valamelyest „lazábbak” – kizárólag olaszrizlinggel lehet nevezni – tette hozzá a Balatoni Kör elnöke.

Pach Gábor kiemelte, a Balatoni Kör saját márkás borát azért hozták létre, hogy minél több tóparti vendéglátó egységbe fogyasztani lehessen az olaszrizlinget, mely egy jó alap- és fröccsbor. A borospalackok és a címkék az északi és a déli oldalon is ugyanúgy néznek ki. Egyedül abban van eltérés, hogy melyik borászat termelte az üvegben lévő olaszrizlinget, ezt fel is tüntetik a palackon. A Balatoni Kör évente több alkalommal is szervez minősítő eseményt, a következőt majd tavasszal rendezik meg. Pach Gábor hozzátette, jelenleg több mint harmincan palackozhatnak Balatonbort és egytucatnyian Hegybort.

Nyitókép: ilusztráció / shutterstock
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva