likeBalaton.hu | 2023.05.27. 14:00
Pünkösdi menetrendi változások
Pünkösdkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje. A vonatok május 28-án vasárnap az ünnepnapra, 29-én hétfőn a vasárnapra, 30-án kedden már a munkanapokra érvényes menetrend szerint közlekednek.

Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Fotó: MTI/ Rosta Tibor

Fotó: MTI/ Rosta Tibor

 

Várhatóan jelentősen megnő az ünnepek alatt az utasforgalom. Tavaly a pünkösdi időszakra több mint 600 ezren váltottak vasúti menetjegyet, ebben a bérlettel utazók nincsenek benne. A kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

Nagyon sokan tervezik ilyenkor az utazásukat a Balatonhoz, emiatt a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart és a Budapest–Keszthely közötti Balaton InterCity-k, továbbá a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonat is több kocsival közlekedik. A május közepétől érvényes előszezoni menetrend alapján már sűrűbben közlekednek a vonatok a főváros és a magyar tenger között, valamint több járat indul oda egyes nyugat-dunántúli városból is.

A vármegye- és országbérletet használók számára azt javasolja a közlekedési társaság, hogy a hosszú hétvégére tervezett utazásuk előtt böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ahol nemcsak az újfajta bérletek felhasználásáról kapnak fontos információkat, de már külön Balaton menüpont segíti a tóhoz kirándulókat a megfelelő vonat kiválasztásában.

 

Érdemes elővételben megvásárolni a menet- és helyjegyeket a sorban állások elkerülése érdekében. Vasúti jegyváltáskor az utasok 5 százalékos kedvezménnyel élhetnek az automatákat használva, és 10 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe az online jegyvásárláskor az Elvirát vagy a MÁV applikációt használva.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt május 26-án 10 órától május 29-én éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz változások

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 28-án, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, május 29-én, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, május 30-án, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

Fotó: Volánbusz – hivatalos

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: mav.hu
Nyitókép: MÁV – hivatalos

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva