2019.08.30. 14:00
Siófok és Fonyód között gördült a JazzMobil

A JazzMobil, bár kifejezetten urbánus környezetre találták ki, nem idegen a turistaparadicsomokban, tavaly például felkapott vidéki városokban lepte meg a járókelőket, sőt már Rómát is megjárta – adta hírül a Világgazdaság. Idén májusban németországi körútra ment, az egyik célpont Stuttgart volt, és az őszi szezonra is várható egy magyarországi programsorozat.

A JazzMobil egy milánói ötleten alapul, ott tűnt fel egy rockzenekar nyitott kisbusza, amelyben a tagok magukat szórakoztatva laza zenét játszottak nyitott ajtó mellett – minden járókelő nagy örömére. Ezt az ötletet fejlesztette tovább a Music Fashion kiadó és menedzsmentvállalkozás Görögh Dániel által vezetett művészeti csapata. A két oldalról nyitható mikrobusz belsejét úgy alakították ki, hogy négy zenész (dob, basszusgitár, billentyű, trombita) kényelmesen elférjen, és a járókelők jól láthassák és hallhassák őket.

A profi dzsessz-zenészekhez egy-egy megállóban alkalmanként énekesek is csatlakoztak. A cél a minőségi élő zene, a könnyed és szórakoztató dzsessz népszerűsítése.

Régebben a nagy zenekarok közül többen promotálták magukat úgy, hogy egy furgon vagy egy teherautó platójára állva járták körbe a várost, és az aktuális lemezük vagy épp az esti koncert anyagából játszottak számokat. Ezeken a hasábokon is írtunk már a Beatles 1969-es Apple Corps székházbeli tetőkoncertjéről, az volt az előképe a teherautós és platós koncerteknek.

A cél akkor kettős volt: egyben tartani a Beatlest, és megmutatni a közönségnek, hogy jól nyomják még a rockot. A bejelentés nélküli koncertet egyórásra tervezték, de a hideg miatt csak háromnegyed órát játszottak. Ennek ellenére olyan botrány és persze világraszóló esemény lett belőle, amely öregbítette a zenekar nevét, és sokakhoz eljuttatta a zenéjét. A JazzMobil és a hasonló ötletek pontosan erről szólnak: a szórakoztatás legmagasabb foka valósul meg, kizárva a kegyetlen és pénzorientált show-bizniszt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva