likeBalaton.hu | 2022.05.14. 08:00
Siófoki bankfiók is adott hitelt hamis papírokra a csalóknak
100 millió forintos hitelcsalás miatt 45 személlyel szemben nyújtott be vádiratot az ügyészség. A csalók hamis papírokkal igényeltek kölcsönöket. Többek között Siófokon.

A Kaposvári Járási Ügyészség többszörösen minősülő csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal nyolc vádlottal, valamint 37 fiktív hitelfelvevőként közreműködő társukkal szemben, akik hamis okiratokat felhasználva százmilliós nagyságrendben igényeltek kölcsönöket magyar bankoktól.

Az elkövetők, akik közül ketten a pénzügyi szférában dolgoztak, felfigyeltek arra, hogy a magyar pénzintézetek a hitel ügyintézések során a külföldi munkáltatói igazolásokat is elfogadnak. Megállapodtak abban, hogy olyan személyeket fognak keresni, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében

hamis külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokkal magyar bankoktól személyi kölcsönt igényelnek, majd a felvett kölcsön összegét elosztják egymás között.

Az egyik vádlottnál lefoglalt készpénz
Fotó: Magyarország Ügyészége

Hét pénzintézet látta a kárát

A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatos részfeladatokat megosztották egymás között: volt, aki a hiteleket felvevő személyeket hajtotta fel, illetve volt, aki a külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokat hamisította meg, míg egyikük a hitelügyintézés során

személyesen kísérte el az ügyfeleket az ország különböző pontjain, így a Budapesten, Kaposváron, Siófokon, illetve Szegeden lévő bankfiókokba.

A vádlottak ezzel a módszerrel összesen hét magyarországi pénzintézetet károsítottak meg, akiktől összesen 335 millió forint összegű kölcsönt igényeltek, melyből végül 110 millió forintot meg is szereztek.

Börtönt kértek a főszervezőkre

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei 2021 májusában csaptak le az elkövetőkre, akik közül

a bűncselekmények elkövetésében vezető szerepet vállaló négy személyt őrizetbe vettek,

ők a nyomozás alatt mindvégig letartóztatásban voltak.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a csalássorozatot szervező vádlottakkal szemben 8 és 12 év közötti börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, míg a további elkövetők többségével szemben végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva