A Balatoni Kör által szervezett az Év strandétele verseny a strandgasztronómia egyetlen szakmai megmérettetése egész Európában. A felhívásra 2024-ben rekordszámú nevezés érkezett.
Összesen 40 különleges balatoni étel került a szakértők elé, végül a legjobb tízet kóstolta körbe a gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri.
Hozzájuk idén a TV2 Séfek séfe műsorából ismert Wolf András, valamint a Tork díját átadó Sipos Norbert, és a Kotányit képviselő Skoda Attila csatlakozott.
Jót jó áron kínálnak a vendéglátók
Július 31-én a balatonvilágosi Lavender Teraszon rendezett díjátadáson Kardos Gábor, a verseny ötletadója elmondta,
a vendégek 5-10 eurós árért juthatnak hozzá a kiváló Beach Food ételekhez, amelyek helyi alapanyagokból, komoly hozzáadott értékkel, szívvel-lélekkel készülnek.
Ez az ár pedig nem nevezhető soknak, főként ha tisztában vagyunk más európai vízparti üdülőhelyek áraival.
Az Év strandétele verseny a vízparti vendéglátás megújulását célozza meg. Egészséges, értékteremtő, sajátos igényeket is kielégítő (vega, vagy vegán), régiós alapanyagokat felhasználó, és a régiós szemléletet képviselő, kreatív ételek kerültek idén is a legjobbak közé.
Az Év strandétele egy játék az ízekkel, színekkel, hőfokokkal
Az Év strandétele díjat a balatonlellei Mesés BBQ & Grill Bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot. A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára, házi málnaecetes lilahagymával.
– Le a kalappal az egész mezőny előtt, láttam, hogy a többiek is milyen jó ételeket készítettek. A verseny igazi nyertesei a vendégek lesznek
– mondta a likeBalaton.hu-nak a díjkiosztó helyszínén Koós Tamás, a Mesés megalapítója.
Tamás elmesélte, hogy szeret az ízekkel, a színekkel, textúrákkal és a hőfokokkal játszani. Így történt ez a fődíjat nyert a Mesés nyári káposzta estében is. – A káposztát hidegen kínálom. A fermentált szőlőlevélbe töltött bárányhúst viszont forrón helyezem a tetejére. Így lesz kontrasztos az étel. A fermentáció miatt a szőlő és a káposzta veszít a színéből, paszetellé változik. Mindezt az ősszel előre elkészített saját málnaecettel ízesített lilahagyma sálátával tálalom, ami egy pink színt varázsol a tányérra – mondta a balatonlellei vállalkozó, aki korábban sous chef-ként dolgozott a Kempinsky, a Novotel és a Hyatt szállókban is.
Koós Tamás hozzátette, az idei nyáron jó az étterme forgalma. 95 százalékban visszatérő vendégei vannak, ami a stabilitást jelzi.
Mint mondja, „aki egyszer eljön, az biztos, hogy háromszor, négyszer visszatér.” A magyarok mellett a napokban betérő ausztrál és norvég vendégei is igencsak elégedettek voltak a kínálattal.
Siófokiak a legjobbak között
Az Év felfedezettje idén a Dobondi Julianna–Látrányi László páros lett, akik a Julcsi kalácsoda Food Truck tulajdonosai. Siófok–Szabadifürdőn, Laci szülői házának udvarán árulják hétvégenként (egész éven át) a legkülönfélébb kürtöskalácsokat. A szakmai zsűri figyelmét a rengeteg helyi (siófoki) liofilizált málnával megspékelt málnás, valamint a sós kalács keltette fel. Utóbbival egyedit alkottak, mivel a sajtot nem töltelékként, vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel, vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal.
– Fontos számunkra, hogy mindig mosolyt lássanak rajtunk a vendégek, és ne váljunk a taposómalomban megfáradt vendéglátókká
– mesélte a likeBalaton.hu-nak Látrányi László. – Amíg frissen sül a kalács, addig is szívesen beszélgetünk a hozzánk betérőkkel – tette hozzá a mesterszakács, aki elmondta
nem sok siófoki induló volt eddig az Év strandétele versenyen, ezért is örülnek a díjnak.
Ezzel is hozzá tudnak járulni „Siófok, a Nyár fővárosa” titulushoz. A többi siófoki vendéglátót is arra biztatja, hogy jó minőségű ételeikkel induljanak el a megmérettetéseken.
Nézd meg a videót, az Év felfedezettje Látrányi Lászlóval!
További díjazottak az Év strandétele versenyen
Az Év balatoni stranddesszertje címet a zamárdi Tiki beach tarhonyapudingja nyerte. Az Év vega strandételét a badacsonyörsi Vánkos Bed and Bistro kukoricahabbal tálalt grillezett patisszonja nyerte meg. Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Olíva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős, kreatívlángos-mezőnyben sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk: saját pirított pisztáciájuk nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik.
Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu