Ripost.hu | 2023.03.18. 14:00
Siófokra költözött az ír kerékpáros legenda
Stephen Roche, egykori profi kerékpározó is segít az idei Tour de Hongrie lebonyolításában. A Tour de France és Giro d’Italia győztes ír versenyző a siófoki életéről is szót ejtett.

Stephen Roche a kerékpározás legendás alakja. 1987-ben egy naptári éven belül megnyerte a Giro d’Italiát, a Tour de France-ot és az országúti világbajnokságot (rajta kívül ez a bravúr eddig csak egy embernek sikerült, a belga Eddy Merckxnek).

A 63 éves ír férfi jelenleg Siófokon él magyar feleségével, Csillával.

– Hat évvel ezelőtt jöttem ide először a feleségemmel, hogy meglátogassam a családját – mesélte a Hír Tv-nek Stephen Roche. – Akkor is Siófokra mentünk. Éppen nyári szünet volt és azt láttam, hogy az gyerekektől kezdve a felnőttekig rengetegen bicikliznek. Remek érzés volt ezt látni, ekkor gondoltam azt, hogy jó dolog lesz itt letelepedni.

A legenda imádja a Balaton-parti várost

– Nagyon szeretek Siófokon élni, ráadásul mindössze egy órára van kocsival Budapest belvárosa,

így könnyen fel tudok utazni a meetingekre és a forgalom előtt haza tudok menni. Élvezem nagyon – vallotta Stephen Roche.

A Balatont ugyan még egyszer sem tekerte körbe, de Tihanyig már többször eljutott, sokszor 80 kilométeres utakat szokott szervezni. A sportágba már az első perctől fogva beleszeretett, függetlenül az eredményektől. – Az első kerékpáros élményem egyszerre volt remek és frusztráló. Elindultam egy versenyen, majd utána elmeséltem apukámnak, hogy a többiek legyőztek, ami frusztráló, de mégis remekül éreztem magam. Ha nem élveztem volna a biciklizést, nem értem volna el ilyen eredményeket – mesélte.

Valter Attiláról nagyon jó a véleménye

Roche jelenleg szakkommentároként és versenyszervezőként dolgozik, valamint szakmai tanácsokkal látta el a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szervezőit.

– Ebben az évben a Tour de Hongrie pro-licences verseny lett, ez magasabb szintre emeli az eseményt. Ez nagy részben a remek szervezésnek köszönhető, ez a profi munka több más nagy versenynek a szervezőit is inspirálta. Másrészt muszáj kiemelnem a helyi emberek reakcióit is, akik végig támogatták az eseményeket, szurkoltak az utak mellett a résztvevőknek, elfogadták az útlezárásokat. A hotelrendszer szintén igencsak fejlett, az utak sem rosszak. Rengeteg önkéntesünk is volt. Remélem, hogy a gyerekek is figyelik majd az eseményeket és reménykednek abban, hogy ők lehetnek az új Valter Attila, aki pedig Tour de France győztes lehet az elkövetkező években – nyilatkozta a legenda.

Forrás: ripost.hu

Nyitókép: tourdehongrie.eu/Pertorini Mário

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva