Péter Árpád | 2024.07.12. 07:00
SUP-pal a Balaton körül
Jótékonysági evezéssel gyűjt adományt rászoruló szervátültetett családok megsegítésére a Duna420 SUP csapata. A résztvevők július 12–16. között körbeevezik a tavat a Balaton180 adománygyűjtő teljesítménytúrán.

A 180 kilométeres, ötnapos karitatív túrán ingyenes SUP-oktatást is tartanak gyerekeknek a legnépszerűbb balatoni strandokon, így népszerűsítve az aktív kikapcsolódást és a vízi sportokat.

A tavalyi Duna-túra után idén a Balatont evezik körbe – jótékonyságból
Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Az adománygyűjtő hét célja, hogy szervátültetett gyermekeket nevelő, nehéz helyzetbe került családokat támogasson. A pénteken startoló jótékonysági eseményt a Duna420 SUP csapata a Magyar Szervátültetettek Szövetségével közösen szervezi.

– A támogatott családok egyike két májtranszplantált kisgyermeket nevel, és a házuk tragikus módon leégett – mondta dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója. – Egy másik, háromgyermekes családban a középső kisfiú májátültetésen esett át, s azért kerültek kilátástalan helyzetbe, mert egy gátlástalan vállalkozó elvitte a házfelújítási hitelüket. Szeretnénk segíteni egy állami gondozásból kikerült veseátültetett lánynak is, aki önálló életet szeretne kezdeni, továbbá egy családnak, amelyben mindhárom gyermek genetikai vesebetegséggel küzd. Mindannyiuknak égető szüksége van az odafigyelésre és az anyagi segítségre.

A szakember elmondta azt is: tavaly a Dunát evezték végig, és a sikeres karitatív akcióval 2,4 millió forintot gyűjtöttek. Idén szeretnék megduplázni ezt az összeget, és 4-5 millió forint támogatást remélnek.

Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A jótékonyság mellett a csapat küldetésének érzi a balatoni vízitúrázás, a supozás és a mindennapos mozgás népszerűsítését is. Az erőpróbával és az azt kísérő bemutatókkal azt is ösztönzik, hogy a nyaralás, a strandolás ne csak a passzív pihenésről szóljon, s minél több emberrel sikerüljön megszerettetni az aktív kikapcsolódást, a vízi sportokat.

A résztvevők napi 40 kilométert tesznek majd meg a Balatonon, s közben szeretnék ráirányítani a figyelmet a SUP-ok biztonságos használatára, éppen ezért a Duna420 tagjai népszerű strandokon tartanak ingyenes gyakorlati oktatást, elsősorban gyerekeknek. Pénteken a keszthelyi Városi strandon, szombaton Balatonföldváron, hétfőn Csopakon és Balatonfüreden, kedden pedig Révfülöpön tartanak bemutatót.

A Balaton180 útvonala s programja. Várják a támogatókat s az érdeklődőket
Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A legalább háromezer forintot adományozók között július 30-án egy Firefly iSUP 300 típusú deszkát sorsolnak ki. A felajánlásokkal kapcsolatban a https://www.trapilap.hu/balaton180/ honlapon tájékozódhatnak a segíteni szándékozók.

Szerdán délig 21 adományozó jóvoltából már 585 ezer forint gyűlt össze. S a balatoni túra még csak ezután indul…

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva