Krausz Andrea | 2021.01.31. 16:00
Szombaton tavasz, vasárnap hóesés volt a Balatonnál
Hótakaró lepte be a Balaton környékét vasárnap hajnalban. Főként a Somogy megyei településeken esett nagyobb mennyiségű téli csapadék. Siófokon Szombathoz képes 10 fokot csökkent a hőmérséklet.

Egy mediterrán ciklon hatására szombat éjjel több helyen kezdődött havazás az országban, hajnalra pedig a Balatonhoz is megérkezett a hó. Siófokon kora délutánig kisebb nagyobb megszakításokkal esett, de gyorsan el is olvadt sok helyen. A Balaton-parton azonban többen megpróbálkoztak a hóemberépítéssel, amire a tapadós, kissé vizes hó megfelelőnek bizonyult.

Főként a családosok élvezték a havas partszakaszt Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

 

Érdekesség, hogy január 30-án a tavaszias időjárás vonzotta a friss levegőre az embereket. Szombaton például Siófokon 11 fok volt a legmagasabb nappali hőmérséklet, de éjszaka nagyot fordult az időjárás helyzete. Hajnalra fagypontig süllyedt a hőmérséklet, nappal pedig 1-2 fokig emelkedett csak a hőmérő higanyszála.

A Balaton vízhőmérséklete és a levegő is 2 fokos volt
Fotó: Krausz Andrea

 

A Balaton vízállása elég magas, amit a mostani csapadékmennyiség még valószínűleg növelni fog. Pénteken megnyitották a Sió-zsilipet, mert a vízszint elérte az átlagos 120 centimétert.
Vasárnap 19.6 köbméter/sec sebességgel zajlott a vízeresztés.

Egyébként nagyarányú átépítés zajlik a Sió-zsilip környékén. Első ütemben a hajózási zsilipet építik át, és folyamatos a Kiliti duzzasztó átalakítása is. A régi Sió-zsilip még megvan, működik, de a környéke nagyon megváltozott.

Arról olvastál már, hogy idén januárban megbillent a Balaton? Itt elolvashatod!

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -3 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított, szélvédett tájakon -8, -12 fokot is mérhetnek. Hétfőn a Balaton térségében már nem várható további csapadék.

További havas fotók:

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva