Krausz Andrea | 2021.01.21. 20:00
Fonyódon megdőlt a napi melegrekord – a szél megbillentette a Balatont
2021. január 21-én 14,5 fok volt Fonyódon. Ezen a napon a Balaton régiójában még nem mértek ilyen meleget. A délnyugati szél olyan erővel csapott le a térségre, hogy megbillent a tó vize.

Nem mondhatjuk, hogy az évszaknak megfelelően alakult az időjárás. A meleg és a szélvihar egyszerre érkezett a Balaton térségébe.

Többfelé viharos volt a délnyugati szél a tó környékén

– A szélmaximum Siófokon megközelítette a 90 km/h-s sebességet, a Balatonnál ez volt a legerősebb. Balatonaligán pedig 70 km/h-t mértek a műszerek – mondta a likeBalaton.hu-nak Zsikla Ágota meteorológus.

Megdőlt a napi melegrekord a Balatonnál

– 2021. január 21-én Fonyódon 14,5 fok, Keszthelyen 14 fok volt a legmagasabb napi hőmérséklet. Ezen a napon a Balaton térségében még nem mértek ilyen meleget. Az eddigi csúcsot 2007-ben jegyezték fel, akkor 14,4 fok volt január 21-én – emelte ki Zsikla Ágota.

2020. január 21. Siófokon, az Aranyparton
Fotó: Krausz Andrea

 

Csütörtökön a viharos szél megbillentette a Balaton vizét

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság weboldalán csütörtökön 14 órakor közölt adatok szerint olyan szinten megbillent a tó vize, hogy a Keszthelyi-öböl egyes részeiről a tó másik végébe, a keleti medencébe került.

A csütörtöki átlagos 117 centiméteres vízszinthez képest Keszthelyen 85 centiméter, Balatonfűzfőn pedig 142 centiméteres volt 14 órakor a vízállás, ami 57 centiméteres különbség. A keleti partvidéken, például Balatonfűzfőn vagy Balatonekenesén a víz alá kerültek egyes partszakaszok.

Nagyjából egy éve, vagyis 2020. február 10-én egyébként a kibillenés 97 centiméteres volt. Erről itt lehet olvasni!

Keszthelyen január 21-én 14 órakor csupán 85 cm-es volt a Balaton vízszintje
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Az erős szél egy ciklonnak köszönhető, ami meghatározza egész Európa időjárását. Pénteken még várhatóak erős széllökések, de péntek éjszakától délkeletivé válik a szél iránya, így a Balaton vizének megbillenésére már nem kell számítani. Szombaton délután egy hidegfront és eső várható, vasárnap hajnalra már fagy is lehet a parti településeken – mondta előrejelzésében Zsikla Ágota.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva