Krausz Andrea | 2021.06.12. 14:00
Teljesen megújult a Balaton zászlóshajója, a Szent Miklós
Kék színű szőnyeg, új kárpit a székeken, átalakult felső fedélzet és vadonatúj motorok. Befejeződött az 550 fő befogadására képes Szent Miklós hajó felújítása.

„Aki ismeri a hajót, és utazott már a fedélzetén, szinte rá sem fog majd ismerni” – adta hírül közösségi oldalán a Balatoni Hajózási Zrt.

A hajó új, korszerű motorokat kapott, megújult a büfé és a belső utastér, teljes átalakításra került a nyitott felső fedélzet és egy igen attraktív külső megjelenéssel szeli majd az idei szezonban a Balaton hullámait.

A megújult Szent Miklós 2021. június 12-én 10 órakor indul első útjára a siófoki hajóállomásról Balatonfüredre, ahol ünnepséget rendeznek a balatoni hajózás 175. évfordulója kapcsán.

Új motorokkal közlekedik mostantól a Szent Miklós
Fotó: Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

 

A hatalmas befogadóképességű Szent Miklós 2001-ben épült Törökországban, a Fekete-tenger partján lévő hajógyárban. Vízre bocsátása után az Égei-tengeren szolgált, majd 2003-ban került a BAHART tulajdonába. A Márvány-tengeren és a Boszporuszon át a Fekete-tengerig török személyzettel hajózott Konstanca kikötőjébe, majd már magyar nemzeti lobogóval érkezett az al-Dunai hajóúton Budapestig.

A kék szín uralja a belső tereket
Fotó: Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

 

A Balaton akkori extrém alacsony vízállása miatt nem lehetett a Sió-csatornán hajózni, ezért ideiglenesen a Dunán maradt és sétahajóként közlekedett Balaton1 néven. 2005 őszén indult haza a Balatonra. Ám a hajó olyan magas, hogy nem fért volna el a Sió-csatorna hídjai alatt (víztől számítva 10 méter),

ezért a felső fedélzetet le kellett vágni, majd a Balatonon visszaépíteni.

Azóta a Szent Miklós többszöri átalakításokon esett át az évek során.

A hajó legfontosabb adatai:

Utas befogadóképesség: 550 fő

Büfé az alsó és felső fedélzeten

Belső utastér a fő fedélzeten: 190 m2

Belső utastér a sétafedélzeten: 30 m2

Legnagyobb hossz: 41,50 m

Legnagyobb szélesség: 9,00 m

 

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva