Fizetett PR cikk | 2023.07.12. 17:30
Több mint nyílászáró - a panelajtók felhasználási lehetőségei
Az elmúlt egy-két évtized az építőipar jelentős fejlődését hozta magával. Rengeteg újszerű megoldás jelent meg, amelyeknek köszönhetően gyorsabban és olcsóbban épülnek az új lakóházak, társasházak, irodaházak. De ezzel egyidőben a lakbendezés szempontjából is számos innováció jelent meg.

Ezek egyike a nyílászárók, vagyis az ajtó, ablakok kínálatára, típusaira, felhasználási megoldásaira vonatkozik. Napjaink egyik kulcsszavává vált az energiahatékonyság és ezzel együtt a környezetvédelem is. A két fogalom olyan formában függ össze egymással, hogy ha olyan otthont alakítunk ki magunknak, amely a megfelelő szigeteléssel rendelkezik, akkor kevesebb hőt fogunk elhasználni fűtésre, ezáltal pedig a levegőbe kibocsátott káros anyagok mennyisége is jelentősen csökkenni fog.

Ma már számos féle megoldás létezik, régen elmúltak azok az idők, amikor a fa jelentette az állandó és egyértelmű megoldást, ha ajtók, ablakok beépítéséről volt szó. Megjelent számos időtálóbb, korszerűbb megoldás is és noha sokan fanyalognak például az alumíniumból készült ablakok ellen, azok steril, rideg megjelenése okán, el kell mondani, hogy ma már ezeket is olyan kivitelezésben állítják elő, hogy a legtöbb esetben tökéletesen illeszkednek a lakás dizájnjához és fel se tűnik, hogy nem természetes anyagból készültek.

A társasházak esetében az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt megoldás, ha nyílászárókról van szó, a panelajtó. Többféle kivitelezésben kapható, tartós és energiahatékony megoldás, ezért ha éppen építkezésben vagy felújításban vagy, érdemes megfontolnod ezeket is. Az alábbiakban ehhez igyekszünk adni némi útmutatót.

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

 

A panelajtók típusai, előnyei

A panelajtókat azért választják sokan előszeretettel, legyen szó a kivitelezést végző cégekről, vagy magánszemélyekről, akik saját otthonukon dolgoznak, mert nagyon sokoldalúak. Ez a sokoldalúság több dologban is tetten érhető, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy azok többféle kivitelezésben léteznek.

Vagyis, ha felújítod a lakásodat, választhatsz olyan panelajtót, amely egy, kettő, három, sőt akár hat panelből áll. Minél több panelből tevődik össze az adott ajtó, annál masszívabb, időtállóbb lesz és persze annál hatékonyabb lesz a hőszigetelő képessége. Ilyen szempontból nyilván a hatrészes ajtó a legjobb megoldás, persze nyilván az ajtó választása a pénztárcánk vastagságától is függ.

Ha panelajtót választasz, ezzel a legkorszerűbb technikai megoldásokkal kialakított nyilászáróhoz juthatsz, amely ennél fogva kiválóan ellátja energiahatékonysági funkcióját, de egyben esztétikus megoldást is jelent, amely tökéletesen illeszkedik otthonunk kinézetéhez, színeihez, az alkalmazott építési megoldásokhoz.

A panelajtók előnyei közé sorolható azok szilárd szerkezete is, ugyanis a gyártás során olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyeknek köszönhetően a panelek felülete egy síkban lesz az ajtótok felületével, ami esztétikailag is előnyös lehet.

Ezek az ajtók többféle kialakítással kaphatóak, így lehetőség van rá, hogy különböző személyre szabott díszeket építsenek be a kivitelezés során, sőt, akár üveges megoldások is elképzelhetők, aminek köszönhetően egyedi, ízlésünknek megfelelő ajtót kaphatunk, amely méltán lesz az otthonunk dísze. Hiszen, ha megnézünk egy házat, az egyik első dolog, amir ránézünk az az ajtó.

A panelajtók fontos jellemzője, hogy azok masszív tömítéssel és kiváló szigetelő funkcióval rendelkeznek. Ennek köszönhetően kiemelkedő a hőmegtartó és a hangfelfogó képességük is, ami által a költségeinket is jelentősen csökkenthetjük.

Többféle felhasználási mód

Persze, ha már a panelajtók sokoldalúságát hangsúlyoztuk cikkünk elején, nem fogunk megrekedni annál a ténynél, hogy nagyszerű bejárati ajtókról van szó, hanem tovább megyünk egy lépést. Ezek az ajtók ugyanis számos egyéb funkcióban is felhasználhatók, a segítségükkel funkcionálisabbá, komfortosabbá tehetjük az otthonunkat. Az alábbiakban erre adunk néhány tippet.

A paneles kialakítású ajtók nagyszerűen használhatók a lakásban lévő terek elválasztására, ha a lakás kialakítása olyan, hogy bizonyos tereket időnként együtt használunk, de például télen, a fűtés miatt szeretjük őket elválasztani. A panelajtó kiválóan szigetel, így a segítségével két szobát, vagy a nappalit és az ebédlőt hatékonyan tudjuk egymástól szétválasztani falazás nélkül.

A másik remek felhasználási lehetőségük ezeknek az ajtóknak a gardrób lezárása lehet. Ha egyedi gardróbszekrényünk van, amit nem készen vásároltunk, hanem egy asztalos készítette, akkor annak az ajtaja lehet panelből. Ha tolóajtós változatot választunk, a téren is tudunk spórolni, mert nem kell kifelé nyitni azt.

Ugyanakkor lakberendezési megoldásként is hatékonyak lehetnek, szintén tolóajtós változatban. Amennyiben beépítjük egy polcrendszer elé, lehetőségünk van rá, hogy a polc könyves részeit nyitottan hagyjuk, ellenben a könyveket, dísztárgyakat tartalmazó polcok elé odahúzzuk az ajtót. Ilyen módon a lakásunk kialakítása is változatosabb lesz és akár időről-időre változtathatunk is annak elrendezését az ajtó átmozgatásával.

Photo by Kari Shea on StockSnap

 

 

 

 

 

Nyitókép: by Dimitris Vetsikas from Pixabay
 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva