Mészáros Annarózsa | 2024.07.13. 08:00
Újabb fantasztikus tettet hajtott végre a balatonőszödi Rókales
A két napig tartó kutatásban hatvan önkéntes vett részt, hősies helytállásukat siker koronázta: megtalálták a rókát, aminek egy műanyag dobozba szorult a feje. A kalandos mentésről Kurunczi Norbert számolt be a likeBalatonnak!

– Egy szomorú gidamentéssel indul a történet, ahol elpusztult az állat. A hölgy, aki a gidára talált, értesített minket, hogy egy bajba jutott rókát látnak szaladgálni a környékükön. A feje egy műanyag palackba szorult Pécs ürögi részén.

Forrás: Rókales

Kedden este érkezett a bejelentés a rókáról, szerdán reggel egy csapat elindult, hogy megkeresse és megmentse az állatot. Az egész napot az erdőben töltötték, nehéz körülmények között, mivel a terep sűrű és tüskés volt. Több helyen látták a rókát, de a mentés az első napon nem sikerült.

Forrás: Rókales

– Másnap reggel ötkor indultunk Őszödről a róka keresésére és egész nap az erdőben kutattunk. Ádi barátom észrevette a rókát, de az elszaladt. Több alkalommal is látták a nap folyamán felbukkanni. Legnagyobb segítségünk a Muzserák család volt, náluk a róka gyakran megjelent, mindent beleadtak, hogy megtaláljuk az állatot!

Rengeteg önkéntes jelentkezett a felhívásra, a végére már túl sokan is lettek, 50-60 fő részvételével folytatták a keresést, akik különböző utcákban járőröztek, átfésülték az erdőt. A róka egy nagy, körülbelül 500-600 méter átmérőjű, sűrűn benőtt, ingatlanokkal és erdőkkel teli területen mozgott.

Forrás: Rókales

– Végül, amikor már majdnem az egész területet átvizsgáltuk, este nyolc körül Hajni, az egyik résztvevő, észrevette a rókát a hátam mögött, mindössze három méterre a Muzserák család udvarán. Levente, Hajni fia, egy hálóval elkapta a rókát. Úgy tűnt, mintha a róka tudta volna, hogy segítségre van szüksége és ezért jött oda a házhoz.

Forrás: Rókales

A róka fejére egy csavaros műanyag dobozba szorult, ami miatt már alig kapott levegőt. Norbi és társai végül levették a dobozt a fejéről, ami legalább 20-30 másodpercig tartott, mert a feje nagyon bedagadt. Ha nem szabadítják ki, az állat biztosan elpusztult volna. A rókát már két napja látták a dobozzal a fején, és csoda, hogy túlélte a forróságot és a megpróbáltatásokat. Már jól van: eszik, iszik, oltásokat kapott, körülbelül egy hetet erősödik Norbert gondoskodásában, majd visszaengedik az erdőbe.

Forrás: Rókales

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Borítókép: Rókales

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva