likeBalaton.hu | 2024.04.25. 10:00
Szupergyors összefogás mentette meg a róka életét
A rókák egyre többször merészkednek városba, útszélekre, így gyakori a sokszor végzetes balesetek száma. Most a gyors és hatékony mentési folyamatnak köszönhetően sikerült megmenteni egy állat életét.

A Balatonöszödön működő Rókales Alapítvány Kurunczi Norbert elhivatott vezetésével 2022 nyarától segít a bajbajutott rókákon. Az Alapítvány dolgozói és önkénteseik szem előtt tartják, hogy gondozottjaik vadállatok, így nem szoktatják magukhoz a mentett egyedeket.

Kurunczi Norbert
Forrás: rokales.com

 

Április közepén a Zala Vármegyei Kormányhivatal idén másodszor riasztotta az Alapítványt Keszthelyről egy elütött rókához, amely a saras-vizes útszélen hevert.
Ők azonnal indultak a helyszínre miközben a helyi gyepmesteri szolgálatot értesítették és a kiérkező erők meleg vizes palackkal melegítették a pórul járt jószágot. Keszthelyről Zamárdiba rohant a mentő brigád, ahol is a röntgen nem mutatott törést. Injekciók, melegítő fürdőzés és infralámpázás után pihenhetett a róka, akinél most várakozó állásponton vannak további sorsát illetően.

 

Forrás: Rókales

Mit tegyél, ha elütött, sérült állatot találsz?

Természetesen ne hagyd magára! Az országos közutakon elütött állatokat a vármegyei közúti igazgatósághoz kell bejelenten. Még akkor is meg kell ezt tenni, ha már túl késő, az állat elpusztult, hiszen a továbbiakban ők intézkednek (24 órás ügyeletük során) az állatról. Vészhelyzet esetén a 112-es telefonszámot kell hívni sérült, vagy elpusztult állatnál is.

Mit tehetsz még, ha sérült, de még élő állattal találkozol?

1. lépés: Óvatosan közelítsd meg az állatot, hogy félelmében vagy fájdalmában ne támadjon

2. lépés: Tedd pokrócra, kartonra vagy valamire, amivel biztonságon fel tudod emelni. Közben vigyázz, hogy ne súlyosbítsd a sérüléseit.

3. lépés: Vidd a lehető leggyorsabban egy állatorvoshoz. Számíts arra, hogy ebben az esetben az orvosi költségek a megtalálót terhelik.

4. lépés: Állatkínzás esetén a rendőrségen tegyél feljelentést!

5. lépés: Kóbor állat esetén az Állategészségügyi Szolgálat helyi telepét kell értesíteni.

 

 

 

Az eredeti bejegyzést itt találod az esetről:

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Forrás: rokales.com, magyarallatvedelem.hu
Nyitókép: rokales.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva