Kálmán Imre Emlékház
Helyszín Siófok, Kálmán Imre sétány 5
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő zárva
kedd 09:00 - 17:00
szerda 09:00 - 17:00
csütörtök 09:00 - 17:00
péntek 09:00 - 17:00
szombat 09:00 - 13:00
vasárnap 09:00 - 12:00
Szezonális nyitvatartás
2019.06.01. - 2019.08.31. 10:00 - 17:00
2019.09.01. - 2020.05.31. 10:00 - 17:00
E-mail cím emlekhaz.kalman.imre@gmail.com
Tisztelt Látogatóink! Egész évben várjuk Önöket Siófokon, a Kálmán Imre sétány 5. szám alatt található Kálmán Imre Emlékházba, ahol a világhírű zeneszerző életétével, számos országban bemutatott híres műveivel találkozhatnak!

Tisztelt Látogatóink!

Egész évben várjuk Önöket Siófokon, a Kálmán Imre sétány 5. szám alatt található Kálmán Imre Emlékházba, ahol a világhírű zeneszerző életétével, számos országban bemutatott híres műveivel találkozhatnak!

 

 

Kálmán Imre születésének 105. évfordulója alkalmából 1987. október 22-én emlékkiállítás nyílt Siófokon, a szülőházában. A világhírű operettkomponista Siófokon született 1882. október 24-én. Szülőháza a róla elnevezett sétányon áll. Az épületbe belépve a korabeli Siófok, a XIX. század hangulata érinti meg a látogatót. Nem véletlenül kerültek a régi képeslapok a bejárati folyosó falára, hiszen Siófok éppen a Kálmán Imre születésének idején kezdett jelentékeny fürdőhellyé válni. A hajózás és vasút sokak számára tették könnyen megközelíthetővé a települést. Innentől kezdve a turizmus meghatározta Siófok mindennapjait és ezzel együtt a kereskedelem és a kultúra is fejlődésnek indult.

 

A szülőház földszinti termeiben megtekinthető kiállítás bemutatja Kálmán Imrét, az embert, pályafutásának fontosabb állomásait és magánéletének érdekesebb történéseit.

A kiállítás anyaga az elmúlt évtizedek során több, különös értéket képviselő tárggyal, dokumentummal bővült.

Köszönhető ez a zeneszerző özvegyének Vera Kálmánnak (1910-1999), két gyermekének Yvonne-nak (1936-) és Charles-nak (1929-2015) és magyarországi rokonainak.

 

Az első teremben található a zeneszerző első saját zongorája, amit 16 évesen vásárolt, árát latin és görög nyelv oktatásával gyűjtötte össze. Bár használtan vette a hangszer, mégis el tudjuk képzelni, hogy mennyit kellett tanítani ahhoz, hogy az árát össze lehessen gyűjteni. Az íróasztalon lévő német nyelvű visszaemlékezése a zeneakadémiai évekről szól, első soraiban olvasható, hogy Bartók Bélával együtt (bár nem egy évfolyamban) tanultak itt. A falon középen elhelyezett tároló a család zsidó származására utal. A karosszék és a csillár is eredeti darabok. A zongoraszék – Vilma nővérének unokája – Halperth János adományozása révén került a múzeumba.

A kiállítás részeként látható Kálmán Imre mellszobra, melyet a neves párizsi szobrászművész, E. D. Minazzoli 1953-ban készített, carrarai márványból.

A második terem vitrinjeiben a zeneszerző műveinek utóélete, különböző bemutatókról származó műsorfüzetek, valamint személyes tárgyak és kitűntetések láthatók, továbbá Kálmán Imre kezének gipsz lenyomata. Siófok város posztumusz díszpolgári címet adományozott Kálmán Imrének 1993-ban. Dollfuss osztrák szövetségi kancellártól kapott „Kruckenkreuz” nevű magas osztrák kitüntetést, zenei munkássága megkoronázásaként Párizsban Joseph Paul-Bencour 1953-ban átnyújtotta neki a Francia Becsületrend tiszti keresztjét. A Somogy Megyei Közgyűlés pedig az Örökségünk – Somogyország kincse címet adományozta Kálmán Imre életművének. A falakon kortárs festők alkotásai találhatók a zeneszerzőről, valamint a család életéről láthatunk képeket.

A harmadik terem Veráról, Kálmán Imre feleségéről szól. A falakon az ő képei láthatók, a berendezési tárgyak szobája és a kor hangulatát idézik.

 

A látogatók számára a kiállítás megtekintése alatt plusz élményt jelent, hogy a szobákban elhelyezett hangszórókból a zeneszerző örökzöld melódiái, legszebb dallamai csendülnek fel.

 

A Kálmán Imre Emlékház emeleti részén képzőművészeti galéria működik. Időszaki kiállításokon magyar művészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

 

Várjuk Önöket szeretettel!

 

Facebook elérhetőség: Kálmán Imre Emlékház

Csoportok jelentkezését az alábbi elérhetőségekre várjuk:

Telefon: 06 84/311-287

06 84/ 506-598 8-as mellék

E-mail címek:

emlekhaz.kalman.imre@gmail.com

igazgato.lakijudit@konyvtar-siofok.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva