Egly Szőlőbirtok és Borászat - Palota Pince
Helyszín Sümeg, Szent István tér 10
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 10:00 - 18:00
kedd 10:00 - 18:00
szerda 10:00 - 18:00
csütörtök 10:00 - 18:00
péntek 10:00 - 18:00
szombat 10:00 - 18:00
vasárnap 10:00 - 18:00
E-mail cím palotapince@palotapince.hu
A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel és értékes kiállításokat, borokat „rejt”. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el újra írni Sümeg szőlészeti és borászati történetét. Kezdve egy történelmi ültetvény megvalósításával a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában.

A közel 0.5 hektár kiterjedésű területre a Balaton környékére jellemző 16. század előtti szőlőfajtákat telepítettek, olyan, ma már csak génbankban található fajtákat, mint a Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér a Csóka szőlő, tüdőszínű Bakator és a Rakszőlő.

A vároldal-dűlő ültetvénye egy nemzetközi örökségvédelmi program részévé is vált mintaprojektként, melyet a Franciaországi Herault megye kitüntetéssel díjazott.

A termőre fordulásig megkeresve Sümeg legjobb dűlőit öreg ültetvényekről elindult a sümegi bor újraértelmezése. A kézműves borászat és a szőlőbirtokok mára már a pince és a vároldal program megálmodójának nevét az Egly családi nevet viseli.

Jelenleg 3,5 ha szőlőn dolgoznak, ahol a cél hogy igen magas minőségű egyedi termékeket állítsanak elő lehetőleg a legnagyobb összhangban a természettel.

A Palota Pince az ország egyik legimpozánsabb és kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező pincéje. Az idelátogatókat nem csak a sümegi borok varázsolhatják el hanem a 321 m2 –en elterülő „ földalatti mennyország” szőlészeti és borászati múltunkat őrző kiállítások.

Az igazán szerencsések a borász vezetésével részt vehetnek egy történelem órán a borkultúránkon keresztül, és beléphetnek egy sokáig nem létezőnek hitt templomosok által 1210-ben létrehozott kazamatarendszerbe.

Szakmai vezetéssel borkóstoló programokon vehetnek részt melyhez helyi termékek felhasználásával hidegtálat, és komplett borvacsorákat is prezentálnak.

A gasztronómia szerelmeseinek van lehetősége a pince legizgalmasabb szolgáltatást igénybe venni ahol privát séf készíti el a legkülönlegesebb ételeket melyhez a pince szakemberei kínálnak gyűjteményükből bor egyéniségeket, mindezt a pince 300 éves lovagtermében.

Több mint történelem…

A nyári időszakon kívül bejelentkezés alapján lehet látogatni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva