Mihály Szilvia | 2018.10.27. 12:00
A magyar borok Sümegről indultak a világhír felé
A sümegi Palota Pincében értékes borok és bortörténeti kiállítások rejtőznek. Egly Márk vezet körbe bennünket a tárlaton.

Ez a régi utcatábla és a Borászati szakmai lapok gyűjteménye Entz Ferencre emlékeztet bennünket-mutatja Egly Márk.

Entz Ferenc itt született Sümegen, ő a mai kertészeti oktatás megalapítója. Az első vincellérképző iskolát, ahol szőlészetet, borászatot és kertészetet tanítottak, ő hozta létre. Ő alapította ezt az újságot is 1867-ben, ez a Borászati Szakmai Lapok, ami ma is él Borászati füzetek néven. Elsősorban a borszőlő termelését szorgalmazta, mert célul tűzte ki, hogy a magyar bor újra sikeres lehessen a nemzetközi piacon.

Palota Pince, Sümeg

A kiállítás másik fontos alakja Ramassetter Vince az 1800-as évek közepén 800 hektár szőlő területen gazdálkodott-meséli Egly Márk.

– Összehasonlítva a mai Balaton-felvidéki borvidékkel, ami 872 hektár 1200 termelővel, mindezt a területet akkor egy borászat kezelte.

Sümegen volt a palackozó üzem, a kádár üzem és már akkor Sümegen palackozott bort forgalmazott egész Európában. 1856-ban építtette kétszintes palackozóüzemét. A pince falon megtekinthetők Ramassetter 1858-as árjegyzékei, hogy milyen borokat, milyen áron forgalmazott. Ő volt az első magyar ember, aki világhírnevet szerzett a magyar boroknak.

Sümeg, Palota pince

Fotó: Mihály Szilvia

A badacsonyi kutatóintézet mostani épületét 50 éves korára építtette magának, amit egy leánytestvérének ajándékoz, aki beházasodik az Ibos családba. Így lesz a Ramassetter házból Ibos ház. Felvásárlója volt a budai, etyeki és szekszárdi boroknak is. Egy olyan nagyságrendű borkereskedő és borász volt, aki eddig méltatlanul feledésbe merült. Én 2006-ben kezdtem el a munkásságát kutatni, nagyon sok segítséget kaptam az akkori múzeumigazgatótól Miklósi Sikes Csabától, ő járta a levéltárakat.

Van itt nálam egy különleges formájú 1850-ben készült eredeti Ramassetter palack is.

– A pincében a sümegi pezsgőkészítés történelmét is megismerhetjük, közel fél évszázaddal korábban voltak itt pezsgőspincék, minthogy Törleyék elkezdték gyártani a saját pezsgőiket.

pezsgő, Rosti, Sümeg

Fotó: Mihály Szilvia

 

– Vannak a gyűjteménynek fogyasztható tételei is?

1963-tól vannak a gyűjteményemben olyan borok, melyeket különleges borvacsorák alkalmával kóstolhatnak meg a vendégeink. 10-12 ember tud részesülni egy olyan örömben egyszerre, hogy egy ételkülönlegesség mellé tud olyan bort kóstolni, melyet ma már máshol nem tudna megvenni. Kalla Kálmánal és fiával, Kalla Richárdal együtt dolgoztuk ki a vacsora fogásait, nekünk saját konyhánk nincs, ezért egy ilyen esemény hosszabb egyeztetés után valósul meg.

Nézze meg a Palota Pince képeit:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva