Tóth B. Zsuzsa / veol.hu | 2021.04.24. 08:00
Folyamatosan szépül a sümegi püspöki palota
Rejtett ajtók mögött tárulnak fel a titokzatos terek, fényes selymek és izgalmas képek, nemsokára eredeti pompájában ragyog a palota.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében készül a püspöki palota felújítása.

Posted by Püspöki Palota Sümeg on Saturday, April 17, 2021

Az épület legdíszesebb termeiben furnérozott, intarziás ajtók, ajtóbélletek, falburkolatok és intarziatechnikával készült csillagmintás parketta látható. Az ajtókat sárgaréz borítású dobozzárak, ajtópántok és húzógombok ékesítik. A csillagmintás teremben a falburkolatban az egyik lenyitható elem fekvő helyzetű fülkét rejt. Ezenkívül a kastély több helyiségében rejtett tapétaajtót is felfedezhetünk.

A restaurátori feladat többek között ezen tárgyak együttes tisztítása, konzerválása volt. A restaurálással párhuzamosan történt az aljzatdeszkázat cseréje, a fűtési és a világítási rendszer kiépítése.

Posted by Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram on Tuesday, March 9, 2021

A palota kápolnájának főoltárán foglal helyet az aranyozott stukkókkal, szövegrátétekkel és fafaragásokkal díszített, kettős tabernákulum. A jobb oldali ajtaja régóta zárva volt, kulcsát a változó idők nyelték el. Most a zárat megjavíttatták, és így bepillantást nyertek a feltáruló titokzatos belső térbe, a szőlőfürtökkel és búzakalászokkal ékes, fényes selyemmel bélelt kis hajlékba.

A püspöki palota helyiségei folyamatosan szépülnek, készül az épület a nyitásra
Fotó: önkormányzat

A palota régi, sérült kályháinak hiányzó részeit is kiegészítették a restaurátorok. Hét klasszicista kályha már elkészült Szebényi Judit restaurátor keze munkájával.

Posted by Püspöki Palota Sümeg on Friday, March 26, 2021

A palota egyik helyiségének belső falán a régészeti és restaurátori kutatás során egy izgalmas kép került elő. Azon egy életnagyságú, csörgősipkás bolond integet, mellette pedig befelé nyitott ólomüveges ablakszárny képe látszik. Írásos forrásból tudott, hogy a palotában borkimérés is működött, talán ehhez köthető a rendkívül érdekes és ritka ábrázolás.

Posted by Püspöki Palota Sümeg on Monday, April 12, 2021

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva