Szijártó János / veol.hu | 2022.03.20. 16:00
Ismerd meg a Balaton közelében élt óriásteknőst
Sümegen meghódíthatod a várat, elmerülhetsz a Püspöki Palota kultúrkincseiben, és már a Ramassetter Látogatóközpont látványos geológiai tárlatán is elidőzhetsz.

– Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy Sümeg egy szép dunántúli kisváros, azt azonban már kevesen tudják, hogy milyen hatalmas kultúrtörténeti értékkel rendelkezik. Ebből a szempontból az innen származó Kisfaludy Sándor költő születésének kétszázötvenedik évfordulója jó lehetőséget nyújtott Sümegnek arra, hogy megmutassa az országnak és a világnak értékeit. A mai kiállítás nem kultúrtörténet, hanem földtörténet, ami azt jelzi számunkra, hogy a város ebben a tekintetben is egy igazi kincsesbánya. A tárlat azt is érzékelteti, hogy az itt élők mennyire elkötelezett polgárai Sümegnek, hiszen az itt látható földtani örökség is egy helyi magángyűjtőtől, Kocsis Lajostól származik – hangsúlyozta Navracsics Tibor kormánybiztos.

Forrás: Szijártó János/Napló

 

– Sümeg és térsége az ország egyik legváltozatosabb geológiai térsége, s ebből a számos ősmaradvány bemutatásával remek ízelítőt ad a Ramassetter Látogatóközpont legújabb attrakciója. Kocsis Lajos neve a szakmában ma már fogalom, sok geológus büszke rá, hogy tanulhatott tőle. Ő volt az, aki 1960-ban a sümegi Mogyorós-dombon rábukkant Magyarország legrégibbi, 4500 éves kovakőbányájára, és tudományos szenzáció volt az általa 1963-ban megtalált sümegi teknőslelet. Ezt ma a Magyar Földtani Intézetben őrzik, Sümegre a méreteiben és formájában azonos másolat került – mondta Végh László polgármester.

Forrás: Szijártó János/Napló

Részleteiben Futó János Lóczy Lajos-emlékplakettel kitüntetett geológus beszélt a természeti örökségről, a több ezer darabos gyűjteményből válogatott kőzetmaradványokról, amelyek híven tükrözik az itteni, egykor tenger borította terület páratlanul gazdag földtani természeti örökségét, amely egyúttal a Bakony-Balaton Geopark egyik fő nevezetessége.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva