2019.08.31. 07:00
Még szebb lesz a Sümegi vár
A Balaton-felvidék, sőt, talán az ország egyik legszebb régi építménye a Sümegi vár. Szerencsére nem csak mi gondoljuk így, hanem az ország lakosságának jelentős része, így a vár nem csak szép, de igen sűrűn látogatott is. Lovagi tornát is rendeznek benne, számos egyéb, idegenforgalmi program mellett.

A Sümegi vár három, területileg valamennyire elkülönülő részből áll. A legrégebbi rész, a fellegvár Öregtornya 1260 táján épült, aztán a hosszú évszázadok alatt, aki épp ráért, az hozzáépített vagy megjavított valamit, így épült-szépült a csodálatos panorámával rendelkező vár majd’ fél évezreden át. A következő évszám, amit érdemes megjegyeznünk, 1713. Ekkor, a Rákóczi szabadságharc után az addig gondosan építgetett várat felgyújtották, és ettől kezdve két és fél évszázadon át csak pusztult.

Fotó: Vasidrón

1957-ben elkezdték feltárni, de hiába volt a jó szándék, valahogy mégsem sikerült rendbehozni, olyannyira, hogy 1988-ra élet -, és balesetveszélyes állapotba került. Ekkor lépett színre a Papp család, aki 1989-ben vette át az üzemeltető szerepkörét, megkezdték a romok eltakarítását, valamint az élet -, és balesetveszélyes helyek helyreállítását. Azóta egyre szebb a vár, egyre jobb programoknak ad otthont, és most, mint azt az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, újabb nagyszabású felújításnak néz elébe.

Fotó: Pixabay

A magyarepitok.hu-tól megtudtuk, hogy 420 négyzetméteren rendbehozzák a keleti szárny udvari épületeit, megújul a Csabi torony, új gyilokjárókat kap az északkeleti oldal, megemelik a ciszterna falát és kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket. Nem csak maga az építmény, hanem a környezete is fejlődni fog, mert a rekonstrukció programba a szerpentinút és a várudvar megszépítése is beletartozik.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva