
Egly Márk borász szavaival élve Sümeg egy kincsestár. A Palota Pincében található kiállításon kiderül, hogy a sümegi Rosti Lajos nevéhez fűződik az első dokumentálható adat a magyarországi pezsgőkészítésről. Egy szállító okmány tanúskodik arról, hogy Sümegről már az 1800-as évek elején külföldre szállítottak itt készült pezsgőt.

Fotó: Egly Márk
– 1800-ban érkezett vissza Sümegre Rosti Lajos Champagne-ból, ahova azért ment, hogy kitanulja a pezsgőkészítés titkát. 1806-ban két pezsgőpince van Sümegen, a Rosti és a Bajomi, ez azt jelenti, hogy több mint fél évszázaddal megelőztük a Törley gyárat.
A pezsgőtörténeti leírások korábban 1825-ben a Hubert pezsgővel kezdődtek, majd 1856-ban Litkei és 1882-ben a Törley pezsgőkkel folytatódtak. Rosti nem csak a pezsgőkészítést hozta Sümegre, hanem a francia felvilágosodás gondolatait, életérzését is.

Fotó: Mihály Szilvia
– Készül ma is sümegi pezsgő?
– A dokumentumok feltárásának köszönhetően vágtunk bele mi is a pezsgőkészítésbe. 2011-es volt az első kísérleti pezsgőnk, ma már évi 200 palackot készítünk, ehhez a sümegi vároldalba betelepített történelmi szőlőültetvény 16. század előtti magyar fajtáit házasítjuk. Ezt a házasítást egy évig amforában erjesztjük, majd pezsgősítjük, és 2-3 évet tölt még a pezsgőspalackban seprőn. Ezt követően 200 éves hagyományos módszerrel degorzsáljuk. Ez egy történelmi játék a részünkről, igyekszünk a múltat hűen visszahozni.

Fotó: Palota Pince