veol.hu/Kovács Erika | 2021.01.16. 12:00
Valósággá vált a Doktor Balaton - különleges gyógyvizet találtak
Harmincnégy fokos metakovasav tartalmú termál-, illetve gyógyvizet találtak Sümegen a két éve tartó kútfúrás eredményeként. Ezzel a vízzel töltik az egyik sümegi hotel medencéit, amit a minap kezdtek meg.

A gyógyvíz felfedezése új lendületet adhat a város idegenforgalmának, ahol termálfürdőt, a várhegy oldalába pedig siklót is terveznek a későbbiekben, mondta el Papp Imre várkapitány, aki bízik abban, hogy húsvétra véget érhet a járvány.

– Megérte a sok fáradozás, az éjjel-nappal tartó megfeszített munka – fogalmazott a sümegi várkapitány. Az előzményekről kifejtette, hogy fia, ifj. Papp Imre, aki sajnos már nincs közöttük, kezdeményezte a kútfúrás engedélyeztetését, remélve, hogy a szálloda melletti terület termál-, illetve gyógyvizet rejthet. A kutatás-fúrás tervezését aztán meg is kezdte, de az élet máshogyan alakult, nem folytathatta a munkát.

Papp Imre a fúrótoronynál a fúrás megkezdésekor
Fotó: Archív

– Kötelességemnek tartottam, hogy végigvigyem fiam tervét, másfelől elkötelezett voltam abban, hogy éljünk a lehetőséggel, amit a föld mélye tartogat Sümeg számára. Így hosszas előkészítés, illetve tervezés után két évvel ezelőtt, speciális berendezéssel megkezdődtek a fúrások a szálloda közelében – hangsúlyozta Papp Imre.

A munkálatokról elmondta, nagy öröm volt számukra, amikor megbizonyosodtak arról, hogy értékes, 34 fokos termál-, illetve a bőrre, ízületekre jótékony, metakovasav tartalmú gyógyvizet rejt a föld mélye.

A járványhelyzetben nincsenek vendégeik, így a minap megkezdték az úgynevezett tesztüzemet. Eszerint valamennyi medencét megtöltik a vízzel, melynek a hőmérséklete, míg elér odáig, megőrzi a 30-32 fokot. Jelenleg a gépészeti tervezést végzik, ugyanis a még tömény gyógyvizet különféle eljárások alá vetik, így például szűrni, kezelni kell, működésbe állítják a hőszivattyúkat, mindez igénybe vesz néhány hónapot. Reményeik szerint húsvétra végeznek a gépészeti szerelésekkel, és nagyon bíznak abban is, hogy addigra véget érhet a járvány.

Gyógyvizet találtak Sümegen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szállodának idénytől függően 50-100 köbméter termálvízre van szüksége. Ezzel egyébként nemcsak a medencéket töltik meg, hanem a használati meleg vizet előállító meleg vizes bojlereket is ezzel működtetik. Így a kazánnak nem 12 fokról 40 fokra, hanem 32 fokról 40 fokra kell felfűtenie a vizet, ami nagyon jelentős megtakarítást eredményez. Tervezik, hogy a termál-gyógyvizet használják majd a várban is, és a későbbiekben tervezik a palackozását, hiszen a víz ivóvízkúrára is alkalmas.

Papp Imre, aki állatszerető ember hírében is áll, utalt rá, hogy a termálvíz alkalmas lesz lóúsztató létesítésére is. A 40 értékes ló szinte naponta szerepel a várjátékban, ami nagyon intenzíven igénybe veszi az állatokat, és a víz jótékony lesz számukra is.

Papp László, a szálloda műszaki vezetője, Papp Imre sümegi várkapitány és Böjte Éva szállodaigazgató figyeli a rendszer működését
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A várkapitány aláhúzta, a későbbiekben terveznek Sümeg számára a budapesti Rudas Gyógyfürdő mintájára egy termálfürdőt a csárda és a szálloda közötti területen, melyhez már elkészültek a tervek. Azoknak pedig, akik nem tudnak vagy nem szeretnének felgyalogolni a várba, siklót működtetnek majd. Ezeket a beruházásokat átírta a járványhelyzet, mert az említett fejlesztésekre tartalékolt összeget a 150 dolgozó megtartására, illetve munkabérére fordítják.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Böjte Éva szállodaigazgató üdvözölte a termálvizes kutat és a gyógyvíz szállodába történő bevezetését, mely szerinte újabb jelentős idegenforgalmi lendületet adhat számukra, illetve Sümegnek. Úgy fogalmazott, mindez a város további dinamikus fejlődését szolgálja.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva