Krausz Andrea | 2024.01.31. 10:00
Lakatfalat avatnak Valentin-napon Szántódpusztán
Február 14-én várják a szerelmeseket a Szántódpusztai Majorságba, ahol felavatják a vadonatúj lakatfalat.

Közvetlenül a Szent Kristóf-kápolna mellett létesítenek egy lakatfalat – írta Facebook oldalán a Szántódpusztai Majorság. Az átadásra Valentin-napon (Bálint-napon) 18 órakor kerül sor, melyre várják a párokat, szerelmeseket. A helyszínen a szántódpusztai Józsa András gravírozza majd a lakatokat, megpecsételve a szerelem örökkévalóságát.

Mint írják, a mondás szerint a Szent Kristóf-kápolnában kötött házasságok örökké tartanak.

A Balaton egyik legszebb fekvésű kápolnája mellett létesül a szerelmesek lakatfala

A puszta fölötti dombon található a Szent Kristóf-kápolna, melyet a török pusztítás után 1735-ben újjáépítették, majd 1820-ban felújították és 1 évvel később újra felavatták.

A kápolnadombról elláthatunk a Tihanyi-félszigetre.

A Szent Kristóf-kápolna környéke igazán meghitt helyszín
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Felújították a Szántódpusztai Majorságot

Mint ismert, a majorság megújult, 2023 decemberében adták át, így fokozatosan visszatér a régi nyüzsgés az épületegyüttesbe. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) által felügyelt, három éven át tartó, 1,9 milliárd forintba kerülő felújításoknak köszönhetően megújult az egykori cselédház, a Ménescsárda, (most ajándékbolt és kerékpár szervizközpont), valamint a fogadóközpont, a puszta egyik legrégibb épülete, amely már egy XVIII. század végén készült térképen is szerepelt.

A kiskastély a település történetét bemutató kiállításnak ad helyet, az Öregcsárda vendéglátóhely lett, az egykori Magtárban pedig a búzáról rendeztek be kiállítást. Az 1825-ben téglából épített Póniistállóban állatsimogatót találunk, a bejárattal szemben hétvégenként termelői piac üzemel.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva