Krausz Andrea | 2023.09.15. 08:00
Megmentették a haldokló szántódi vidrát
Súlyos sérülésekkel és az életéért küzdve találtak rá egy fiatal vidrára a szántódi rév közelében: a helyi állatvédők és az állatorvosok az idővel versenyezve indultak meg a kis ragadozó gyógyításáért. Napokon át tartó aggódó várakozás után most fellélegezhetnek: a vidra csodával határos módon felépült, és egy új esélyt kapott az életre a Kis-Balatonnál.

A szántódi rév mellől mentettek meg augusztus első napjaiban egy súlyos állapotban lévő fiatal vidrát, akit idegrendszeri tünetekkel és inkoordinált mozgással szállítottak a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba. Itt azonnal megkezdték a kivizsgálását és a gyógyítását. Még szerencse, hogy rátaláltak a gyönyörű ragadozóra, mert az állat nem érte volna meg a másnapot.

Mint kiderült, a vidrát egy autó üthette el az úton.

A vidrák ki vannak téve a veszélynek a forgalmas Balaton-parti településeken
Fotó: Pixabay/jStork

 

A védett emlős-, hüllő- és madárfajok megmentésére szakosodott Sóstó Vadvédelmi Központban modern orvostechnikai eszközök, felszerelt műtők, kezelők, és természetesen felkészült szakemberek dolgoznak azon, hogy ellássák és gyógyítsák a beérkező beteg, sérült állatokat. Így történt a szántódi vidra esetében, aki közel

egy hónapnyi lábadozás után teljesen felépülve újra visszatérhetett a természetbe. A szakemberek a Kis-Balatonnál engedték szabadon.

Az első éjszaka kritikus volt

A szántódi vidra megmentéséről videót is készítettek, melyben dr. Flesch Márton állatorvos elmondta: röntgen- és ultrahangvizsgálatot végeztek, valamint az AlphaVet állatkórház jóvoltából sürgősséggel vérlabor is készült. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy a vidra koponyáját érte trauma, vagyis az állatot – nagy valószínűséggel– az úton való átkelés közben elgázolta egy gépkocsi.

Az első kezelés éjszakába nyúló volt, aggódva várták hogy megéri-e a reggelt a vidra.

Aztán az állapota lassan, fokozatosan javult, és néhány nap múlva már jóízűen csámcsogta a halakat. Pár hetet töltött a kültéri kifutóban, hogy a szakemberek meggyőződjenek róla, helyreállt-e a mozgáskoordinációja. És ekkor már láthatták, hogy elérkezett az idő a szabadon engedésére.

Csete Gábor, a Sóstói Vadvédelmi Központ vezetője kiemelte, az elengedés folyamatát a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen szervezték meg, és

jobbnak látták, ha a fiatal ragadozó egy nyugodtabb élőhelyre kerül.

Így közös megegyezéssel a Kis-Balatonhoz vitték, ahol családot alapíthat, és a legtermészetközelibb körülmények között élheti le az életét.

Nyitókép: Pixabay/jStork

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva