likebalaton.hu | 2021.04.12. 13:00
Szépülnek a déli part vasútállomásai
Több helyszínen is megkezdődtek a dél-balatoni vasútfelújítás kiegészítő munkálatai; átjárók, zajárnyékoló falak, parkolók épülnek.

A fővárosból a Balaton déli partjára vezető vasútvonalat 2010 óta több projekttel átfogóan felújíttatta az Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Idén március végétől a projekt kiegészítő munkálatai folynak.

Siófok és Szántód vasútállomásainak fejlesztése

Siófokon megkezdődött a P+R parkoló építése. A vasútállomás mellett az eddig rendezetlenül, parkolóként használt területen 19 parkolóhelyet alakítanak ki, térfigyelő rendszer is létesítenek. Szántódon átépítik a második vágány melletti peront 365 méter hosszan, ehhez csatlakozva akadálymentes gyalogátjáró létesül.

Vasúrállomás, Siófok
Fotó: Krausz Andrea

További déli parti vasúti fejlesztések

A beruházás részeként Balatonőszöd, Balatonboglár és Fonyód vasútállomásain zajárnyékoló falak épülnek, összesen két kilométeren. Balatonlellén és Alsóbélatelepen felújítják a peronokat. Balatonbogláron az első vágány mellett peronkijárat épül, Fonyódon az állomásépület előtti előteret térkövezik, valamint a vágány és a járda közötti zöldterületet is rendezik.

itt olvashatsz az idei, a Balatont is érintő vasúti közlekedési változásokról.

A projekt átjárók építését is tartalmazza

Balatonföldváron a Keleti strandhoz vezet majd az új gyalogosátjáró, Bélatelepen az új közúti átjáró a strand biztonságosabb megközelítését teszi lehetővé. Balatonmáriafürdőn a Bükkfa utcánál létesül gyalogos-átkelőhely.

Még többet megtudhatsz és érdekességeket is olvashatsz a balatoni vasúti közlekedéssel kapcsolatban itt.

45 helyszínen korlátok és kerítések is épülnek

A dél-balatoni vonalszakasz állomásain, 45 helyszínen korlátok és kerítések is épülnek a gyalogosátjárók környezetében, valamint padokat, szemeteseket helyeznek el. Nagy állomástáblák és peronbútorok is javítják majd a vasúti szolgáltatás színvonalát.

Balatonlelle, vasútállomás
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Keszthely, Kőröshegy, Balatonszentgyörgy fejlesztései már befejeződtek

A fejlesztés a NIF Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg. A Székesfehérvár-Keszthely vasútvonal rekonstrukciója első ütemének első szakaszaként 2014-2015-ben a Lepsény – Szántód-Kőröshegy közötti vasútvonal épült át. A beruházás folytatásaként 2016 és 2018 között átépült a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy közötti 53 kilométeres szakasz, és megvalósult a Kaposvár-Fonyód közötti, szintén 53 kilométer hosszú vonalszakasz felújítása is.

A keszthelyi vasútállomás
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyitókép: Vasútállomás Szabadifürdő
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva