Krausz Andrea | 2021.12.03. 16:00
Zajlik a felújítás – teázókert is lesz Szántódpusztán
Néprajzi kiállítás, Kneipp-ösvény, élmény- és teázókert, piactér és lelátós lovaspálya is épül a felújítás alatt álló Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ területén. A komplexumot várhatóan 2022 nyarán adják át.

20 hektáros területen zajlanak a 2021 márciusában megkezdett munkálatok,

melynek során teljesen megújulnak a korabeli épületek: a Fogadóépület, Kiskastély, Ménescsárda, Öregcsárda, Magtár, Pajta, Póniistálló, Lóistálló, valamint a mosdók.

Az épületek mellett több környező tereptárgy, például aszaló, kút, ól, illetve a kemence is megújul, a tervek szerint 2022 tavaszára. A komplexum – előre láthatólag – 2022 nyarával átadható lesz – írta a magyarepitok.hu.

Az épületek és a környezetük is megújul
Fotó: magyarepitok.hu

Mint a likeBalaton.hu megírta, a területet 1055-ben a tihanyi apátság alapítólevelében egyházi birtokként említették. A majorság a XVIII–XIX. századi uradalmi gazdálkodás utolsó tárgyi emléke hazánkban. Sokáig idegenforgalmi központként működött, de állapota az utóbbi évtizedekben rohamosan romlott. Ennek a folyamatnak vet véget az 1,5 milliárdos felújítás. Erről itt lehet olvasni!

2020 őszén még így nézett ki a termelői és bolhapiac Szántódpusztán
Fotó: Krausz Andrea

Érdekességek

  • A magyarepitok.hu információi szerint több épületben kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas helyiségek lesznek.
  • A lovaspályához lelátót és bírói emelvényt építenek, a sportesemények mellett koncerteknek, családi napoknak is teret biztosítanak.
  • A Pajta egy rendezvénytérrel gazdagodik, ahol esküvőket is lehet tartani.
  • A Ménescsárda udvarán alakítják ki a Termelői piacteret.
  • Az Öregcsárda melletti új fűszerkert és gyógynövényes „kerengő” a Bencés szerzetesek egykori tevékenységét idézi fel, a teázókert pedig a gyógynövényekre, teanövényekre, valamint az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet.
  • “Mezítlábas taposó és tapogató” néven Kneipp-ösvényt alakítanak ki.
  • “Rostalika” néven új játszóteret létesítenek. (A különleges elnevezés a gabonafeldolgozás során használt rostából ered.)
  • Kiépítenek egy komplex térvilágítást, a terület őrzését pedig kamerarendszerrel biztosítja.

A majorság felülnézetből: északon a kéklő Balaton és a Tihanyi-félsziget, alul a megújuló lovaspálya
Fotó: magyarepitok.hu

A belső munkák is zajlanak

Jelenleg az épületekben az aljzatbeton szigetelése történik, majd ezt követi le a padlók kiegyenlítése, valamint az „esztrich” betonozás. Zajlik az épületek körüli járdák, a piactér és a külső utak földmunkája. Kicserélik az épületek héjazatát és sok helyen már a burkolási munkákat végzik.

A Majorság tartalmi és infrastrukturális fejlesztése a Helikon Nonprofit Kft. beruházásában, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, megközelítően 1,5 milliárd forintos támogatással valósul meg, a Possibuild Kft. és a Dunántúli Magasépítő Kft. konzorciumának kivitelezésében.

Nyitókép: magyarepitok.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva