Krausz Andrea | 2021.04.07. 08:00
Egyházi vagyonkezelésbe kerülhet a hatalmas megújuláson áteső Szántódpuszta?
Uradalmi épületek, csárda, gyönyörű kápolna, vásártér, valamint lovas és hagyományőrző programok. A régi magyar puszta romantikája a Balatonnál is megtalálható. Szántódpuszta a déli part egyik ismert látogatóközpontja volt, de mára felújításra szorul. Az elképzelések szerint Szántódpuszta vagyonkezelése visszakerülhetne oda, ahová eredetileg is tartozott, ugyanis már 1055-ben a tihanyi apátság alapítólevelében is egyházi birtokként említik a területet.

Közel 1,8 milliárd forintot fordítanak a szántódpusztai majorság felújítására. A másfél milliárdos európai uniós támogatás mellé további 290 millió forint állami forrásra is szükség volt az 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert Szántódpuszta átalakításához. Ma már kiépült egy családbarát kerékpárút is, amelynek köszönhetően a kompjárat közebiktatásával akár Tihanyból is elgurulhatunk nyílegyenesen – a szántódi rév érintésével– egészen a 30 épületből álló majorságig. Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője szerint Szántódpuszta rövidesen újra élni fog. Őt kérdeztük a komplexum jövőjéről.

A Szent Kristóf kápolna egy dombon áll a majorság szívében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre. Elődjét 1735-ben építették, majd 1820-ban felújították
Fotó: Krausz Andrea

 

– Milyen értékeket képvisel Szántódpuszta és mennyire volt kiaknázva vagy éppen elhanyagolva ez az idegenforgalmi központ?
Szántódpuszta neve fogalom. Nemcsak itthon, hanem a határokon túl is. Gyermekkoromban komoly hírnévvel rendelkező turisztikai célpontként tartották számon. Rengeteg élmény, látnivaló tárháza volt, amely mára bizony megkopott. Azt szeretném, ha a majorság ismét visszakapná egykori fényét, hangulatát és hírnevét. Ez a mostani projekt ennek a folyamatnak az első és nagyon fontos lépése lehet. Szántódpuszta hivatalos elnevezése Idegenforgalmi és Kulturális Központ, de bátran nevezhetjük a régi magyar puszta kifogyhatatlan emléktárának is. Egy olyan majorság, amely a XVIII–XIX. századi uradalmi gazdálkodás utolsó tárgyi emléke hazánkban. A Balaton déli partjának egyik büszkesége, amelynek állapota az utóbbi évtizedekben rohamosan csak romlott, a gazdátlanság jeleit mutatta. Ennek a folyamatnak pedig véget kell vetni most, az utolsó utáni pillanatokban.

– Hogyan szeretnék fejleszteni? Felújítják az épületeket, vagy esetleg újak is létesülnek?
– Az elképzelések biztató jövőt vázolnak fel. Az állami tulajdonú Helikon Nonprofit Kft. „Szántódpuszta majorsági épületek fejlesztése és látogatóközpont létrehozása I. ütem” címmel benyújtott pályázata összesen 1,5 milliárd forint támogatást nyert el. Szántódpuszta fejlesztésének fő célja ennek a páratlan kulturális örökségnek a hosszú távú megvédése, valamint új, komplex, innovatív attrakciók kialakítása.

Az első ütemben az épületek jelentős része megújul, valamint múzeumi kiállítótér és élménypark is létesül.

A fejlesztés megfelelő infrastruktúrát biztosíthat kisebb fesztiváloknak, tematikus rendezvényeknek, lovas és hagyományőrző programoknak egyaránt.

A kastély 1716-tól a tihanyi apátság jószágkormányzójának és gazdatisztjeinek, erdőmérnökeinek lakása volt. Újabban kiállításoknak adott helyet
Fotó: Krausz Andrea

 

– A piac napjainkban is népszerű. Megmarad a jövőben?
– A megszépülő épületek, a vidéki állattartás, a népi hagyományok és a régi mesterségek bemutatása mellett fontos szerepet tölt be a leendő piactér, amely a helyi termelők és kézművesek portékáinak értékesítésére, vagy akár a helyi alapanyagokból készített élelmiszerek megkóstolására is biztosít majd lehetőséget. Örömmel tölt el, hogy kérésemet meghallgatva, a kormány további 290 millió forint hazai forrást biztosít a beruházáshoz. Ennek a plusz támogatásnak köszönhetően az állam visszavásárolja a baloldali kormányok által korábban eladott Ádám pincét, és sor kerül a keresztistálló, és a cselédházak tetőszerkezetének felújítására is. A majorság végre újra élni fog.

Helyi termelők és kézművesek vehetik birtokba a piacteret
Fotó: Krausz Andrea

 

– Kinek a tulajdonába, kezelésébe kerül majd a komplexum?
– Jelenleg a keszthelyi székhelyű Helikon Nonprofit Kft. kezelésében van a komplexum, ezért is pályáztak ők a majorság felújítására. Az állami tulajdonú vállalat elsődleges feladata azonban a Festetics hagyaték kezelése és méltó megőrzése. Talán ezért is és a földrajzi távolság okán is Szántódpuszta kevésbé volt beilleszthető a kft. működési profiljába. Az ügyvezető igazgatóval erről már többször egyeztettünk.

Az elmúlt években több találkozót is szerveztem annak érdekében, hogy másik vagyonkezelője lehessen a majorságnak. Nekem egy dolog fontos igazán: olyan kezelője legyen Szántódpusztának, aki folyamatosan rendben tartja, élettel tölti meg és színvonalas programokkal működteti.

Felmerült többek között Szántód Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Önkormányzat is. A szándék mindenhol megvolt, de hol pénzügyi, hol jogi akadályokba ütköztünk. Működőképes megoldásnak leginkább az egyházi vagyonkezelés mutatkozik jelenleg. Ezzel a lépéssel Szántódpuszta visszakerülhetne oda, ahová eredetileg is tartozott, hiszen már 1055-ben, a tihanyi apátság alapítólevelében is egyházi birtokként említik a területet.

Kukoricagóré. Az egyik épület a 30-ból. A majorság a felújítás idejére bezárt
Fotó: Krausz Andrea

 

– Mikorra készül el a beruházás?
– A feltáró munkák március 11-én kezdődtek el, az első ütem pedig 2022-re fejeződhet be. Remélem, hogy a járvány nem gördít előre kiszámíthatatlan akadályokat elénk.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva