Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke mutatja be nekünk, hogy az egész évben Balaton, egész évben Szigliget nem csak egy hangzatos szlogen, hanem valódi tettek, események vannak mögötte.
– A strand mint rendezvényhelyszín tudatos választás a részünkről. Itt megvan minden olyan infrastrukturális lehetőség, ami ki tudja szolgálni a vendégeket. Vizesblokkok, áramellátás, vendéglátóipari egységek, nagy terek. A strand nyújtotta értékek észszerű használatával nem tesszük tönkre azt, és varázslatos hátteret adunk egy-egy eseményhez. A szigligeti önkormányzat a tavalyi évben a strandfejlesztésnél megépített egy egész évben működtethető fűtött vizesblokkot és egy szaunaházat, valamint egy korcsolyapályát is üzemeltetünk decembertől márciusig egy egész évben nyitvatartó vendéglátó egységgel.
A strand ősszel a futófesztivál rajt és célállomása, majd a Süllőfesztivál és az újévi csobbanás helyszíne is, amellett, hogy egész évben szaunázhatunk és csobbanhatunk az ország legnagyobb merülőmedencéjében, a Balatonban.
– Mi vár ránk a Süllőfesztiválon?
– A szeptember utolsó hétvégéjére eső szüreti fesztivál után Szigliget már lázasan készülődik a Süllőfesztiválra, melyet a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervez. Az október 20-22 közötti eseményen helyi borászatok, vendéglátók és kézműves termelők, árusok várják a vendégeket. Hihetetlenül fontos, hogy ezzel a rendezvénnyel is a minőségi turizmust célozzuk meg. Szigligeten a fellépőket és árusokat is úgy válogatjuk, hogy megfeleljenek a magas elvárásoknak. Ide nem jöhet olyan árus, aki a kínai piacról hozott bóvlit árulja. Plusz szolgáltatókat már nem tudunk hozni, hisz elértük a határainkat, de évről évre jobb fellépőket és árusokat hívunk meg az eseményre. Az idei évben Bikini és Takáts Tamás Blues Band koncert is várja a vendégeket.
A Süllőfesztivál idején a térségben megtelik az összes szálláshely. Nem csak a településen, de Tapolcán, Badacsonyban és Balatongyörökön is nagyobb a vendéglétszám ilyenkor.
A fesztiválon Szigliget Balatoni körös éttermei is ott lesznek.
Vincze Péter, a Kikötő étterem tulajdonosa is azt hangsúlyozza, hogy a minőségből nem szabad engedni.
– A Kikötő étterem 16 éve működik édesanyám vezetésével, abból a minőségből, amit ő képvisel, egy tömegrendezvényen sem adhatunk lejjebb. Mi ezen a rendezvényen egész halat sütünk, 75 db-ot egyszerre. Ha az olaj már nem alkalmas arra, hogy jól megsüsse a süllőket, mi olajat cserélünk, és 10 perc technikai szünetet tartunk. Hiába hosszú a sor, nem engedhetem meg, hogy nem átsült, üveges halat adjunk a vendégnek.
A Villa Kabalában Fölföldi Péterék is helyi ételkülönlegességekkel készül a fesztiválra.
Szigliget befogadó képessége ezzel a rendezvénnyel eléri a határait, a fesztiválra érkezőktől türelmet kérnek a szervezők, hiszen mind a parkolás, mind a településen való közlekedés jóval lassabb ilyenkor a megszokottnál.
Készítette: Mihály Szilvia