viharjelzés: nincs
11°
17°
ÉK
1 km/h
2018.10.17. 12:00 Mitől balatoni a balatoni hal?
Megosztom
Hogy lesz olyan íze egy halastavi pontynak, mint egy balatoninak? Erre a kérdésre is választ kaptunk Szigligeten a Balatoni Szövetség szezonzáró ülésén.

Az eseményen résztvevőket a házigazda, a szövetség elnöke, Balassa Balázs az általa kifogott balatoni halból készült halászlével kínálta a szigligeti strandon.

– A balatoni hal kiemelten fontos a tó körüli vendéglátásban, nem csak az ideérkezők, de az itt élők is szívesen fogyasztják a helyi ízeket – mondta. Azonban ha nincs pecás a rokonságban, ténylegesen a Balatonból származó halból már nem ehetünk halászlét.

Szigliget, strand, ősz

Fotó: Mihály Szilvia

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte: 2013 év végén megszűnt a Balatonon a kereskedelmi célú halászat, azóta gyakori a kérdés: hogyan kerül így balatoni hal a balatoni éttermekbe?

– A „balatoni hal” mint oltalom alatt álló földrajzi jelzés azt jelenti, hogy közvetlenül a Balaton víztestéből és a Balaton vízrendszerébe települt halastavakból származó hal nevezhető balatoni halnak. Természetesen a halgazdaságnak be kell tartania azt a technológiai fegyelmet, ami ilyen minőségű hal előállításához szükséges.

– Hogy lesz egy kis tóban termelt hal olyan ízű, mintha a Balatonban lubickolt volna?

– A hal ízét két tényező határozza meg – mondta Szári Zsolt – a vízminőség és az elfogyasztott tápláléka. A balatoni ponty fő tápláléka a Balatonban élő vándorkagyló, ez határozza meg az ízvilágát is. Ezt a vándorkagylót mi megtermeljük a Balatonban, majd kivesszük. Ezután célzottan azokkal a halakkal etetjük a kistavas, megfelelő Balaton szintű vízminőségű rendszerben, amelyeket kifejezetten a vendéglátósok számára termelünk.

halászlé, Balaton

Fotó: Mihály Szilvia

Ezeknek a halaknak az íze így már ugyanolyan lesz, mint azoké, melyek valóban a Balatonban nevelkedtek. A legkiválóbb ízérzékkel rendelkező fogyasztó sem tudja ezután majd eldönteni, hogy ezek a pontyok a Balatonban vagy kistavas halastóban nevelkedtek.

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva