Mihály Szilvia | 2018.12.24. 13:50
Szigligeten vízbe került a Balaton karácsonyfája
Karácsonykor strandra menni? Természetesen, hiszen Szigligeten a Balaton vízébe is állítottak fenyőt! Megmutatjuk, milyen lett a Balaton karácsonyfája!

Nem esett a hó, nincs befagyva a Balaton, mára 5 fokot jósoltak a meteorológusok, mondhatjuk azt, hogy strandidő fogadta a karácsonyfa állításra érkezőket Szigligeten. Amíg a bátrabbak nekivetkőztek, mi forralt boroztunk és teáztunk a jégpálya mellett, a gyerekek pedig korcsolyáztak. Ilyet is ritkán látni, fürdőzők és korizók egy időben a strandon. A Balatonnál ez sem lehetetlen!

Én most inkább szaunáznék a lubickolás helyett, már attól hősnek érzem magam, hogy belenyúlok a vízbe, de lelkesen szurkolok a partról. A víz 2 fokos. Legalább nem jeges.

Fotó: Mihály Szilvia

Idén már hetedik alkalommal állítanak karácsonyfát a Balaton vizébe a szigligeti strandon. A hagyomány ötletgazdája Balassa Balázs polgármester, aki az újévi csobbanás beharangozására találta ki, hogy legyen karácsonyfa állítás is, így van miért beúszni január első napján a fürdőzőknek. Ahogy mondja, Szigligeten van a Balaton vára és a Balaton karácsonyfája is.

Valóban különleges, hogy egy feldíszített fa nem a városközpontban, vagy a parton pompázik, hanem a vízben, ráadásul Szenteste napján maga polgármester és fia, Dániel viszik be a Balatonba.

Fotó: Mihály Szilvia

– Fel lehet készülni egy ilyen csobbanásra?

– Nincs különösebb titok. Egy egészséges embernél lélekben dől el, hogy bele tud-e menni a vízbe. Most szerencsénk van, nincs befagyva Balaton, nem is jéghártyás, ideális a fürdőzésre-nevet a polgármester úr. – Persze, az a százezernyi gombostű, ami ilyenkor szúrja a bőrünket, nem hiányzik minden nap. De nem veszünk fel neoprén ruhát, nincs szükség különösebb rákészülésre sem. Fürdés előtt néhány percig már szoktatjuk magunkat a hideghez, nekivetkőzünk, és lehűl a testünk. A vízben mozgásban vagyunk, nem fázunk meg. Sőt, azt vallom, aki megmártózik majd újév napján velünk a Balatonban, az egész évben egészséges marad, mert a szervezete erősödik, és ellenáll a megfázásnak.

Fotó: Mihály Szilvia

Már korábban levertük a tartócölöpöt, amibe a fa kerül, így a hullámok nem sodorják el, és egészen újév napjáig a helyén marad a karácsonyfánk. Ekkor az Újévi csobbanás leggyorsabb versenyzői hozhatják majd partra.

Nézzük, hogy került a vízbe a feldíszített fa:

Nem maradhat le egy gömb sem, Balassa Balázs helyére teszi az elúszott díszt:

Munka után pihenés? A megérdemelt csobbanás a vízben:

Január elsején több százan követik majd a mai példát, a nyolcadik újévi csobbanásra nem csak fürdőzőket, hanem lelkes szurkolókat is várnak a szigligeti strandon. Részletes program ezen a linken.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva