Szentháromság kápolna
Helyszín Szigliget, Rókarántói utca
Szigliget leggyönyörűbb helyén található a helyiek által csak Kiskápolnának nevezett templom.

A 19. század negyvenes éveiben a szőlősgazdák kezdtek bele a klasszicista stílusú kápolna építésébe. 1846-ra már elkészült az építmény, és a Szentháromságnak ajánlották fel. A fehér falú templomocska homlokzata timpanonban fejeződik, tornyában egy harang lakik.

Szentélye félkör alakú záródású, kórusában az 1800-as évek végén vásárolt Högel harmónium még napjainkban is használható.
Építésekor teteje még fazsindelyes volt.

A második világháború végén őrtoronynak nézték, és bombazáport indítottak ellene. Csodálatos módon csak a zsindelyes tető égett le, a templom belseje, a szentképek nem sérültek meg. Csak ez után kapott cserépburkolatot.

Legutóbb 1993-ban renoválták. 2003-ban elkészült a Kápolna kivilágítása, így a megvilágított falú épület este is pompázhat, és gyönyörű látványt nyújt az Aranykagylóban, Külsőhegyen.

Régebben minden ünnepnap, jelenleg csak búcsú napján tartanak itt szentmisét. A kápolna előtt áll a település egyik legnevezetesebb mészkőből faragott keresztje, amit a háborúkban elesett katonák tiszteletére szoktak megkoszorúzni. Emellett a közelben lezuhant amerikai katonák emlékműve áll.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva