Marosi Gábor / sonline.hu | 2022.04.17. 10:00
Százezer virág a balatoni tulipánmezőn
Mintegy 120 ezer tulipán közül válogathatnak a virágok szerelmesei a szőlősgyöröki TulipGardenben. Nagycsütörtökön hivatalosan is elkezdődött az idei tulipánszüret, amely hetekig tart majd.

Piros, fehér, sárga, rózsaszín és lila. Felsorolni is nehéz mennyi színben pompáznak a tulipánok Szőlősgyörök határában, de akik alaposan szemügyre veszik a növényeket, körülbelül hetven fajtát tudnak megkülönböztetni. Mátrai Zoltán, a TulipGarden társalapítója elmondta, a falu közepén lévő régi virágoskertet kinőtték, ezért „költöztették át” a virághagymákat egy nagyobb területre. Céljuk, hogy pár éven belül kétszáz féle virág pompázzon az új kertben.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

 

A tulipánok többsége holland eredetű, két fajta, a sárga és a piros, azonban magyar, bár vélhetően ezek a népvándorlás korában kerültek a Kárpát-medencébe. Az országban összesen 13 TulipGarden van, ahol több mint két millió tulipán található.

 

A tulipánszüret megnyitóján Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős országos alelnöke hangsúlyozta, a gazdász ember valahol művész is, ezért rendkívül fontos, hogy meglássa a termőföldben azt, ami benne rejtőzik.

– Nagy ajándék a tulipános kert és jó, hogy a balatoni szezont egy ilyen rendezvénnyel lehet elkezdeni. Nemcsak a színes virágok, hanem a finom balatoni borok miatt is érdemes ellátogatni a Balatonhoz – mondta Biró Norbert a somogyi közgyűlés elnöke.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

 

A néhány évvel ezelőtt létrehozott tulipános kert országosan nagy ismertséget szerzett a településnek.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva