Villa Tolnay Bor- és Vendégház
Helyszín Tapolca,
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 11:00 - 19:00
kedd zárva
szerda 11:00 - 00:00
csütörtök 11:00 - 19:00
péntek 11:00 - 20:00
szombat 11:00 - 20:00
vasárnap 10:00 - 15:00
E-mail cím info@villatolnay.hu
A Balaton északi partján, a Tapolcai-medencében fekvő Csobánc hegy az egyik legszebb vulkanikus hegy Magyarországon.

Itt található a birtok központja és szőlőültetvényeink jelentős része.

17 hektár saját szőlőterület mellett további 6 hektárról dolgoznak fel szőlőt a Badacsonyi borvidéken. A különleges geológiai adottságok, a hő-visszatartó bazalt talaj és a Balaton közelségének köszönhető mikroklíma együttes hatásai teszik lehetővé, hogy különleges minőségű borokat alkossanak.

Testes, száraz borokat, mély gyümölcsösséggel, erőteljes ásványossággal, határozott savakkal, magas extrakt tartalommal és hosszú érlelhetőséggel.

Fő fajtájuk kétségtelenül az Olaszrizling, amely nagyon szépen közvetíti a csobánci terroir karaktert, így „a terroir nagyköveteként” tudják használni. Ezt a fajtát mindenképpen meg kell őrizni, annak ellenére, hogy Magyarországon kívül nem könnyű eladni. Az első időktől foglalkoznak Rajnai rizlinggel is. Ez a szőlő Badacsonyban van és a német rizlingekhez hasonló karaktert testesít meg.

A Zöldveltelini véletlenül került a repertoárba. A ház körüli területeken ez volt ültetve, amikor hozzájuk került, de nagyon boldogok, mert annak ellenére, hogy az osztrák Zöldvelteliniket egyeduralkodónak tartják, a nemzetközi sommelier-k nagyon szeretik a borukat. Volt kalandjuk a Hárslevelűvel és a Szürkebaráttal is, de inkább a Sauvignon blanc-nak és a Chardonnay-nek szavaztak bizalmat. Ez utóbbi nagyon szépen mutat a vulkanikus talajon, igazán alkalmas arra, hogy általa megmutassák a talaj potenciálját.

Téli nyitvatartás: hétfő, csütörtök, péntek: 11.00-17.00; szombat: 11.00-18.00 vasárnap: 10.00-15-00

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva