likeBalaton.hu | 2021.07.29. 12:00
6. Salföldi Dalföld – Magyar nemzeti összetartozás Közép-Európában
A fesztivál küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat.

A 2014 óta évente megrendezett háromnapos fesztivál küldetése, hogy

a balatoni nyár zajától eltávolodva, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal és más kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat és a magaskultúra iránt érdeklődőket.

Minden évben más-más főtéma adja a program, három zenei műfajra – komolyzenére, jazzre és népzenére – épülő gerincét.

A 2021-es rendezvény teljes programtábláját itt találod.

 

Fotó: Salföldi Dalföld hivatalos

Fotó: Salföldi Dalföld hivatalos

A Bíró-Gombos Alapítvány által hatodszorra megrendezett Salföldi Dalföld idén – a tavalyra tervezett, járványhelyzet miatt elhalasztott programot megvalósítva

– a kárpát-medencei és moldvai magyarság zenéjének közös gyökereit és sokszínűségét ünnepli meg a fesztivál hagyományos műfajain – komolyzenén, népzenén és jazzen keresztül.

Az anyaország mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Délvidékről érkező művészek koncertjeinek középpontjában a magyar zene áll, néhány dal erejéig pedig fellép velük egy-egy szlovák, román, szerb, ruszin vendégművész is. Az Őrvidéket a Délibáb táncegyüttes ausztriai magyar néptáncosai képviselik.

– Tapolca és Badacsony vidékén járva egyre-másra találkoztam ócska programot kínáló, magukat kulturális fesztiválnak nevező, de valójában kizárólag üzleti célokat szolgáló rendezvényekkel. Ebben az értelemben a Salföldi Dalföld kuriózum, s csak remélni lehet, hogy hűséges marad eredeti célkitűzéseihez – nyilatkozta a Gramofon.

A Balaton-felvidékről mindent megtudhatsz, ha itt keresgélsz.

Fotó: Salföldi Dalföld hivatalos

Fotó: Salföldi Dalföld hivatalos

– Tavaly volt egy évszázada, hogy megkezdődött a magyar nemzet száz év magánya, és nemcsak a magyarság, hanem az egész régió érdeke, hogy immár egy lezárt korszakról beszélhessünk. Az előttünk álló évek-évtizedek Közép-Európa megerősödésének időszaka lehet, aminek előfeltétele a hatékony közös fellépés. Mindez akkor lehetséges, ha az itt élő nemzetek előbb jó szomszédi, majd stabil, hosszútávon fenntartható baráti viszonyt alakítanak ki, illetve erősítenek meg. Ez csakis úgy érhető el, ha az államhatárokon átnyúló magyar nemzeti összetartozás valósága magától értetődővé, afféle regionális minimummá válik a szomszédos országok számára, miközben a magyarság is érdeklődéssel, tisztelettel fordul a közép-európai országokhoz és az összes itt élő nemzethez – nyilatkozták a szervezők.

Az idei kerekasztal-beszélgetések fő témája a magyar nemzeti összetartozás és a közép-európai régió megerősödésének összhangba hozása – kulturális és közéleti szereplőkkel, valamint politikai elemzőkkel vitatjuk meg a különböző szomszédos országban élő magyarok sorskérdéseit.

Állandó központi téma a Káli-medence környezetének megóvása.

Továbbra is lesznek délutántól késő estig tartó gyermek- és ifjúsági programok, hogy a koncertek alatt minden generáció megtalálja az értékes kikapcsolódás és feltöltődés módját.

Céljuk idén is, hogy a tájra, a művészetekre, s önmagára reflektáló közönséget szolgálják ki, a magyar nemzeti összetartozást és az erősödő Közép-Európát ünnepelve.

– Végre egy fesztivál, amelyik nem csak bort akar eladni, hanem művészetet kínál – nyilatkozta az egyik fellépő művész.

Fotó: Salföldi Dalföld hivatalos

 

Nyitókép: Salföldi Dalföld hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva