Arany Horváth Zsuzsa / zaol.hu | 2022.10.14. 16:00
Gyere velünk a zalahalápi vulkán kráterébe
Az októberi verőfényes szombat délutánon a zalahalápi vulkánon az angliai stonehenge-re emlékeztető, 2019-ben létrejött kőszobor parkban hirtelen megilletődtünk, mintha valami titkosat láttunk volna. Gyere, mutatjuk!

Esküvő a zalahalápi vulkánon

A Tapolcai-medencére (Csobánc, Tóti-hegy, Szigliget, Hegyesd, Tátika, Badacsony, Szent György-hegy, Gulács) észak felől letekintve fenséges kilátást nyújtó zalahalápi egykori vulkán maradékán végigvezető tanösvény pihenőpontján éppen lánykérés zajlott, majd hosszadalmas fotózkodás.

Ettől persze még feszülten figyeltük a csapat geológus szakértő tagját, aki a freatomagmás vulkanizmus lényegét szerette volna megértetni velünk. A több millió évvel ezelőtt néhány hét alatt lezajlott freatomagmás (hidrovulkáni) kitörés az, amikor a felszínre törekvő magma nagy mennyiségű vízzel találkozik, keveredik és a keletkező vízgőz okoz robbanásos kitörést. (Freato: kút, víztartó réteg görögül.) A térség akkor még a mai Kárpát-medencét szinte teljesen kitöltő Pannon-tenger vízszintje alatt volt.

Tájékoztató tábla a tanösvényről. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A Ferihegyre is került a zalahalápi kövekből

Nos, ennek nyomait látjuk a Haláp-hegyen, ahol a különleges kőzetformákat 3 kilométeres tanösvény mutatja be az egykori bánya területén.
A bányából a 70 év (1912-1980) alatt 50 milliárd tonna követ bányásztak ki, aminek eredményeként a hegy sipkája teljesen eltűnt. Még Ferihegy II. építéséhez is felhasználták itt bányászott követ a 80-as években. A kitermelés tette torzóvá a hegyet, különben nagyon hasonlítana a Badacsonyra és a Szent-György hegyre.
A bányászati tevékenység súlyos következménye az óriási tájseb, előnye, hogy emiatt láthatjuk a vízszintesen megdermedt láva-hasábokat. A Monoszló és Zánka közti Hegyestűvel ellentétben a lávakifolyás itt nem csak függőleges, hanem vízszintes, ferde vonalú nyomokat hagyott.
Erről így ír az internetes lexikon: „Az 1912-1980-as évek között folytatott intenzív bazaltbányászat során a hegy jelentős részét – a hegy bazaltsapkájának közepét – elhordták, a bányaüreg pereme körben megmaradt, oszlopos elválású bazalttal. „
A 3 millió éves Haláp bazalt kőfejtőjében forgatták 2022 nyarán a Totem című televíziós játékot.

A bányászok védőszentje, Szent Borbála tiszteletére emelt faragott fa oszlop. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Körpanoráma

Visszatérve múlt szombati kirándulásunkra, a tíz megállós ösvény érdekessége, hogy néhol erdőben, máskor pedig sziklafallal körülvett kráterben visz az út. A több értelemben is csúcsnak tekinthető pont a körpanorámát nyújtó, noha kellemetlenül magas kiosztású lépcsőfokokon keresztül megközelíthető kilátó, ahonnan a Balaton, a körbevevő szőlőskertek és a tanúhegyek sorának látványa repít régi-régi földtörténeti pillanatokba.

Magyar stonehenge. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A tanösvény bejáratánál sorompó jelzi, váljunk meg az autótól, a kocsi várakozzon addig a tágas parkolóban. Az útvonalat táblák jelölik, a kezdő túrázók is könnyen el tudnak igazodni. A tanösvény kezdetén térkép mutatja az állomásokat. Bő egy óra alatt körbejárható a tanösvény, de aki hosszabban elandalodna, piknikezne, talál asztalokat, padokat.

Kilátás a szelfizőponton. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Szücs Ildikó
Forrás: zaol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva