Tóth B. Zsuzsa | 2024.08.15. 16:00
Csontvázak bukkantak elő Tapolcán
Tapolca belvárosában két középkori csontvázat találtak. A XV.-XVI. századi maradványok a Szent Miklós templom egykori temetőjéből származnak.

Hangodi Lászlótól elmondta: a feltárást Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső múzeum középkori emlékekkel foglalkozó régésze vezette, a munkában ezúttal segítőként vett részt a főmuzeológus és Gaál Keller Katalin önkéntes munkatárs. A feltárt, valószínűleg férfi emberi maradványok kora a XV., XVI. századra tehető a mellettük talált ezüst és ezüstözött pénzérmék alapján.

Egy tapolcai építési telken csontvázak bukkantak elő
Fotó: főmuzeológus / Forrás: Napló

A pénzérmék a korabeli hiedelmek szerint a túlvilág révészének jártak, akinek fizetni kellett azért, hogy átsegítse oda a halottat. A most feltárt csontok Tapolca elpusztult középkori temploma, a Szent Miklós körtemplom melletti hajdani temető jól ismert területén kerültek elő, felbukkanásuk várható volt a szakemberek számára. A temető az Árpád-kortól a 18.század közepéig használatban volt. Az emberi maradványokról, a helyszínről rajz- és fotódokumentáció készül, a csontokat a veszprémi múzeumba szállítják antropológiai vizsgálatokra. Az építési telken egyébként nem találtak a hajdani templom részét képező falmaradványokat.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva