Keszey Ágnes | 2021.08.15. 14:00
Találkozás a Bányaszellemmel, óriás homokozó és kulturális élmények
Koncert vagy kincsvadászat egy hajdani bányában? Akár ezeknek is részese lehet az, aki ellátogat Salföldre, a Bánya köztérre, mely új programhelyszínként várja a vendégeket a Balaton közelségében.

Salföldön 1951 óta termeltek ki kvarchomokot. Annak a területnek egy részén, ahol már felhagytak a termeléssel, jött létre a Bánya köztér. S hogy mi is ez? Az új kulturális központ üzemeltetői így fogalmazzák ezt meg a közösségi oldalon: ” Enni, inni, találkozni, itt lenni, jól érezni magad, beszélgetni, koncertet hallgatni, bábszínházat nézni, gyerekprogramokon részt venni, kreatívkodni, helyi emberekkel ismerkedni, party-design cuccokat vásárolni, kávézgatni, bulizni, erre bringázni, kiskutyádat magaddal hozni – Vár a Bánya!

De hogy konkrétabban mi mindennel, arról Pálosi Boglárka, az események szervezője mesélt a likeBalatonnak.

Régi terv, hogy kulturális programhelyszín legyen az egykori bánya- mondta Pálosi Boglárka

– Minden téren igyekszünk figyelembe venni a Káli-medence és a régió értékeit, s hiányt is szeretnénk pótolni. Itt van egy hatalmas terület, amely alkalmas szabadtéri programok megvalósítására Rengeteg családi programunk lesz, helyi művészeknek adunk lehetőséget, hogy itt megmutatkozzanak. Igyekszünk bevonni az itt élőket is különböző játékokon keresztül is a programokba. Van egy hatalma homokozónk is, melyet a gyerekek imádnak. Sok-sok kézműves foglalkozást szervezünk, s bábszínházi programjaink is lesznek. A felnőttekre is gondoltunk: a homokozó egyik oldalán egy petanque-pálya található.

Ez csak azonban néhány lehetőség a színes kínálatból: a részletes programot itt találod.

Nem csak nyáron, hanem ősszel is várják majd a családokat: szeptemberben például Raffay Béla szobrászművész vezetésével a gyerekek alkothatnak

 

Az új programhelyszín egyébként máris része a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak, Kultháló helyszínként. A Bánya területe a salföldi homokbánya mellett helyezkedik el, ahol évtizedeken át valódi bányaüzem működött. Erről egy régi őrlőépület is tanúskodik, amely régóta elhagyottan állt, és ennek a projektnek a keretén belül kap új életet.

 

A jövőben ez is kiállítótérré alakul, illetve más művészeti tevékenységekhez is alkalmas lesz. Az épületet körülvevő erdősávban, patakparton tanösvény és játéktér épül; melynek kialakításában ugyanúgy, mint a megvalósuló programok során helyi kötődésű zenészek, művészek és mesteremberek is részt vesznek.A természetkedvelők is találnak maguknak való lehetőséget, hiszen egy tanösvény is várja a látogatókat.

Ezt végigjárva meg lehet ismerkedni környék természeti értékeivel a térségbeli bányászattal, s a kalandod kincsvadászat-játék is remek időtöltés lehet- bár a bányaszellemtől azért óvakodni kell.

Fotók: Mészáros Annarózsa

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva