Tóth B. Zsuzsa | 2024.01.22. 12:00
Tollfosztás: hagyományt teremtenek a lesenceistvándiak
A Nyugdíjas Klub ötlete volt összekapcsolni az ünnepet a hagyománnyal. Az asszonyok együtt vannak, énekelnek, fosztanak, verseket hallgatnak.

A résztvevők minden korosztályt képviseltek, a gyerekek sem maradtak otthon, a nagyobbak megpróbálkoztak a fosztással, a kicsik rajzoltak. Az asszonyok pedig otthonkát, fejkendőt öltöttek és

pogácsákkal, hagyományos süteményekkel, például laskával érkeztek. Volt, aki disznótoros kóstolót vitt magával, más a faluban ilyenkor szokásos csemegét, főtt, aszalt gyümölcsöt kínált.

Munka közben emlékeztek a régi tollfosztásokra, amikor a szomszédoknál téli estéken összegyűlve készítették elő ily módon az ágyneműbe valót.

Amíg járt a kezük kipletykáltak mindenkit, akit csak lehetett, ettek, ittak, nótáztak. A vicc kedvéért néhányan verebeket csempésztek a szobába, hogy azok aztán röptükkel alaposan összekeverjék a tollat

de a tréfa áldozata sem maradt adós sokáig, amint alkalom adódott, viszonozta a csínytevést.

Verebet ezúttal senki sem vitt magával, de mivel a Magyar Kultúra Napját is ünnepelték egyben, többen verseket olvastak fel, az intézmény vezetője pedig köszöntőjében a hagyomány múltjáról beszélt. A Nyugdíjas Klub ötlete volt összekapcsolni az ünnepet a hagyománnyal, legyenek együtt az asszonyok, énekeljenek, fosszanak, hallgassanak verseket.

– A nagyobb tollakról egykor lefosztották a pehelytollakat, a pihét megmosták, megszárították, zsákba gyűjtötték. A fosztás ideje ősz, tél volt, a falvak régi szokásai voltak a tollfosztások

– emlékezett Zámbó Mária.

Az idei fosztáshoz a tollat az asszonyok egyike gyűjtötte éveken át és őrizte mostanáig a padláson, mivel a faluban már nem tartanak libákat a házaknál, így toll sincs. A megfosztott tollat összegyűjtik és a hamarosan kialakítandó tájház ágyneműihez ajánlják fel.

A lesenceistvándi asszonyok tavaly élesztették fel a tollfosztás hagyományát, idén még többen érkeztek a programra
Fotó: veol.hu/Tóth B. Zsuzsa

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Tóth B. Zsuzsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva