Szent György-hegyi geotúra
Helyszín Tapolca,
Időpont
A túra részeként a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontot kedvezményesen tekinthetik meg a résztvevők.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park farsangra időzített geotúráján néhány óra alatt a túrázók felkapaszkodnak a Szent György-hegy telet idéző csúcsára, majd a Tapolca városa alatt rejtőző, még barlangba bújt tavasz langyos türkizkék vizén csónakáznak egyet. A két világ határán kitárul a Csodálatos Karszt kapuja, ahol egy hamisítatlan interaktív kiállításon hazánk és a nagyvilág ég alatt, és a föld gyomrában zajló legizgalmasabb karsztos folyamatait és legszebb karsztos helyszíneit ismerhetik meg a résztvevők.

„A Szent György-hegy panoráma-körútján 360 fokos Feszty-körképként tárul lábunk elé: a Tapolcai-medence lélegzetelállító, vulkáni tanúhegyektől hemzsegő látványa.

Miközben a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit felülről és távolról csodálhatjuk meg, karnyújtásnyira változatosabbnál változatosabb vulkáni formákkal találkozhatunk: a Szent György-hegyen a térség talán legszebben kifejlődött bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget is felkeresünk.

Körsétánkon a geológiai ritkaságok mellett kultúrtörténeti kincseket is felfedezhetünk. Meglátogatjuk az oroszlánfejet ábrázoló domborművéről elnevezett forrást, valamint a hegy két kiemelt műemlékét: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek borzonghatnak az elhagyatott, kísértetjárta hírben álló Ify – kápolnánál.

Aki nem fárad el a Szent György-hegyi „geo/kultúrtörténeti” körúton, az néhány perces autózás után velünk tarthat második programunkra. A túra résztvevői számára – felnőtt jegy helyett – kedvezményes árú belépőjegy váltása után lehetőség nyílik a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont látogatására, ahol élményszinten ismerkedhetünk meg Földünk legszebb barlangjaival és felszíni mészkőformáival. A túrán résztvevő felnőttek kedvezményesen látogathatják a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont kiállítását.”

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Tapolca, vasútállomás

Távolság: 5 km

Túra ideje: 4 óra

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Nyitókép: Mihályi Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva