Legendás Ház
Helyszín Tihany, Batthyány utca 18
A valaha volt Szunyogh vendéglő Tihanyban ma Legendás Ház név alatt fogadja a vendégeket.
Tihanyban, amikor a turisták leginkább még másfelé jártak, csupán két vendéglő volt.
A Külső kocsma az Apátságé volt, a Község kocsmáját (a mai Fogas étterem épületében) pedig mindig az üzemeltette, aki éppen a bérleti jogot birtokolta.
A hajdanvolt Szunyogh Gyula mindig ismert és méltán becsült alakja volt a tihanyi vendéglátásnak, sokáig ő mérte az italt a Községi kocsmában. A falusi emlékezet megőrizte, hogy Szunyogh Gyula kocsmájában telente ingyen bálokat, sőt, még komédiás előadásokat is tartottak.
A méltán tisztelt tihanyi vendéglős végül a mai Legendás Ház épületében, a Batthyány utca 18-ban állapodott meg. Szunyogh Gyula szerette a zeneszót a söntésben. A tihanyi faluközösség ismert alakja volt a Gödrösben lakó Mák Péter, aki esténként tárogatóval, a magyarság kedves hangszerével szórakoztatta a Szunyogh vendéglőben üldögélőket.
Ízes, házias ételekkel, no meg a legendás habos kávéval a kocsmáros felesége, Annus néni várta a betérőket. A csavaros eszű kocsmáros pedig minden poharára ráíratta, hogy „Szunyogh Gyulától loptam”.
A Legendás Ház mai épületében még az 1960-as években is vendéglő működött, sőt, szódagyártással is foglalkoztak, innen hordták szét faluszerte a hűsítő szikvizet.
Nyáron a fák alatt, a csepergő őszi esőben pedig az ámbitusra behúzódó vendégek letekinthettek a Belső-tó nádasaira, tették ezt éppen úgy, mint a Tihanyi Levendulás Búzasört manapság kóstolgató betérők.
A Legendás Ház híven őrzi a tősgyökeres tihanyi Szunyogh família vendéglátó hagyományait. Életben tartja a múltat a jelenben, úgy, hogy a kínálatot a mai idők igényeihez igazítja. A kézműves sörökkel, kiváló hamburgerekkel és a különleges kávékkal éppen úgy igyekszünk a vendégek kedvére tenni, mint ahogyan tette ezt annak idején Tihany legendás vendéglőse, Szunyogh Gyula.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva