2018.11.13. 10:00
A Tihanyi Apátságban is ünneplik a Garda Fesztivált
Régi hagyomány elevenedik meg Tihanyban a látott halak, a gardák tiszteletére, amely még a település címerére is rákerült. Évszázadok óta az ősz a Balaton-felvidéken a szüret és a gardahalászat évszaka.

A garda – vagy más néven látott hal -, millió szám gyűlik össze, hogy a mély vízben teleljen. A háromnapos Garda Fesztiválon felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai. Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 17 éve a Garda Fesztiválra. A gasztronómiai programok mellett szórakoztató családi programok, zene, tánc, játék és vásár várja az érdeklődőket.

Tihanyi Apátság

950 év óta van Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten. Templomunk, miként a régi templomok, a felkelő naphoz igazodik. Az évszázadok során pusztulás és újjáéledés többször osztályrésze volt. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak.

Az altemplom – királykripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Miért építenek templomokat? Mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik. Ennek a vágyakozásnak kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik.

A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe. Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet, keresik a csendességet, akik fel akarják emelni a szívüket.

Gardafesztivál – exkluzív programok a Tihanyi Bencés Apátságban

November 16. péntek

16.30 I. András tér – az alapító királyi pár szobrának megkoszorúzása

17.00 apátsági templom – ünnepi szentmise Szent Ányos püspök, a monostor védőszentje tiszteletére

November 17. szombat

10.00-18.00 I. András tér – apátsági termékek kóstolója a Szent Ányos Ajándékbolt előtt

13.30 apátsági templom – a hal és az újbor megáldása

15.00-17.00 látogatóközpont – exkluzív idegenvezetés a Tihanyi Bencés Apátságban: a szerzetesek által használt belső terek megtekintése sok érdekességgel (maximum 60 fő; részvételi díj: 1990 Ft/fő, diákoknak 1290 Ft)

November 18. vasárnap

14.00-15.30 látogatóközpont – A Pogány Madonna c. film helyszíneinek bejárása Bujtor Balázzsal és a bencés szerzetesekkel és az „eredeti” Pogány Madonna-szobor megtekintése (maximum 80 fő; részvételi díj: 2900 Ft/fő, diákoknak 1990 Ft)

15.30-17.00 látogatóközpont, múzeum – A 2017-2018. évi gasztronómiai kiállítások zárása: különleges idegenvezetés, a végén ajándékot kapnak a látogatók (maximum 60 fő; részvételi díj: 1990 Ft/fő, diákoknak 1290 Ft)

Jegyek előzetesen a turizmus@tihanyiapatsag.hu címen igényelhetőek.

APÁTSÁGI REGE CUKRÁSZDA

Az apátság cukrászdája a felkelő Nap fényében – az aranyhídban – úszó teraszon a félsziget legszebb panorámájával várja a látogatókat. A kínálat részét képezik a Tihanyi Bencés Apátság saját termékei: jellegzetesen helyi édességek, Gellért atya gyógyteái, az András király és Anasztázia királyné gyógynövényes-levendulás likőrök és a TICHON apátsági sörök.

Garda Fesztivál – programok a Tihanyi Apátságban

Garda Fesztivál 2018

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva