likeBalaton.hu | 2022.12.02. 08:00
A Tihanyi Bencés Apátság külső terei is megújulnak
Az Apátsági Galéria átadását követően a külső terek megújításán dolgoznak Tihanyban. Sok helyen a tájra jellemző alapanyagokat használnak.

A márciusban átadott Apátsági Galéria fölött a bencések parkolhatnak majd, de ez a terület rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. Sok helyen a tájra jellemző alapanyagokat használtak: a déli teraszkert mellvédfalának burkolása tihanyi kőből készült.

A galéria Apátsági Rege Cukrászda felőli kijáratánál kiépítettek egy múzeum shopot, amelyben az apátság saját termékeit is megvásárolhatják a vendégek

– írja a magyarepitok.hu

A Tihanyi Bencés Apátság körüli tereken is folyamatosan halad a felújítás
Fotó: magyarepitok.hu

 

A projekt részeként elvégzik a Bencés Rendház belső udvara, a quadrum felújítását, melyet év végén fognak átadni az apátság részére. – A quadrum felújításánál szintén fontos szempont volt a tájegységi anyagok felhasználása, így a magaságyások fedköveit a környék mészkőbányáiból termelték ki – mondta el a magyarepitok.hu-nak Ányosi Álmos, a külső terek felújítási munkálatait végző Possibuild Kft. projektvezetője.

A tetőről lefolyó csapadékvíz összegyűjtésére ciszternát építettek ki, mely lehetővé teszi a növények locsolását, hozzátáplált ivóvízellátás nélkül. A burkolatok egy része új, másik részét felújítják. Teljesen új kültéri tölgyfapadokat helyeznek ki, így biztosítva a rendházban élő bencés szerzetesek természethez közeli relaxációs időtöltésének lehetőségét.

A galéria már működik

A galéria 2022 márciusában elkészült, és azóta is folyamatos kiállításokkal várja az érdeklődőket. 300 négyzetméteren átláthatóbb terek jöttek létre, a múzeum shop mögött pedig egy páraszabályozott műtárgyraktárt is kialakítottak.

Működik az Apátsági Galéria
Fotó: magyarepitok.hu

A Tihanyi Bencés Apátság és a külső terek együttesének egyik esztétikus épülete az Apátsági Galéria, mely 1996-ban épült. A galéria és a külső terek felújítási munkálatait a Possibuild Kft., valamint a B&G Építő és Üzemeltető Kft. konzorciuma végzi. A kertet a Pagony Táj-és Kertépítész Iroda tervezte, Dr. Herczeg Ágnes vezető tervező irányításával.

Nyitókép: magyarepitok.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva