likeBalaton.hu | 2023.12.17. 08:00
A tihanyi perjel: soha nem vagyunk egyedül a nehézségek közepette
Advent harmadik vasárnapja: a külső dolgok elkészítése eltereli a figyelmet a belső, a szívben történő előkészületekről.

Adventi várakozásunkban egyre közelebb érezzük magunkhoz az ünnep meghittségét. A legtöbb településen már kihelyezték a szép fényfüzéreket, sok téren és üzletben már ott áll a feldíszített karácsonyfa. Az otthonokban egyre több feladat torlódik fel a családtagok számára. A szülők aprólékosan megtervezett rend szerint készítik elő a házat, a kertet arra, hogy a karácsonyi hangulat minél meghatóbb és emlékezetesebb legyen mindenki számára.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a külső dolgok elkészítése eltereli a figyelmet a belső, a szívben történő előkészületekről.

Karácsony ünnepén a keresztény világ egy gyermek születésére emlékezik. A júdeai betlehembe igyekvő József és a gyermeket váró Mária sok kihívással néz szembe. Népszámlálásra érkeznek, de a tömeg miatt nem találnak szállást, ahol az édesanya megszülhetné gyermekét. Megtapasztalják az emberi elutasítottság szorongató érzését. Istenbe és az emberekbe vetett bizalmuk azonban nem lankad el. Nem királyi palotába, nem kényelmes és fűtött szálláson, hanem egy, a város szélén található istállóba találnak biztonságos menedéket. Itt történik meg a csoda, ami évezredek történelmét formálta át, megannyi jót és békét közvetített ebbe az esendő és elutasításokkal teli világban.

Az előttünk álló héten, az ünnep forgatagában, az előttünk tornyosuló feladatok közepette, merítsünk erőt abból a hitből fakadó bizalomból, amely azt üzeni számunkra, hogy soha nem vagyunk egyedül a nehézségek közepette.

Isten küld megoldást és erőt ahhoz, hogy helyt tudjunk állni ott, ahova ő állított bennünket. Ebből a bizalomból merítve tudunk odafordulni az embertársaink felé is, akik közül nagyon sokan nem látnak sem reményt, sem lehetőséget arra, hogy megoldják életük problémáit. A szeretet ünnepéhez közeledve a nehézségek még több szorongással töltik el azokat, akik reménytelenül sodródnak az élet kihívásaiban. Legyünk mi a bizalom eszközei, és odafigyelésünkkel, megértésünkkel, útmutatásainkkal nyújtsunk segítő kezet számukra.

Ha meg tudjuk osztani szívünk gazdagságát és Istenbe vetett bizalmunkat a szeretteinkkel, akkor az ünnep fénye nem csak az otthonainkat ragyogja be, hanem megvilágítja és megerősíti emberi kapcsolatainkat is.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva