Horváth Gábor / veol.hu | 2022.06.22. 10:00
A világ legőrültebb futóversenye volt Tihanyban
Közel Budapest-Prága távolságot tett meg a tihanyi IV. Riska 1 Way Ticket Run győztese, aki 63 órán át rótta a köröket a 6,7 kilométer hosszú pályán.

422 km-t futott egyhuzamban

Emberfeletti teljesítményt nyújtott a IV. Riska 1 Way Ticket Run első két helyezettje: Geszti Péter 422 kilométerrel lett győztes és országos bajnok, miután legnagyobb riválisa, Fodor Szilárd 415 kilométert követően kiszállt a küzdelemből.

A tihanyi ultrafutó-megmérettetés pénteken délelőtt 10 órakor rajtolt, a két legjobb egészen hétfő hajnalig viaskodott egymással. A 1 Way Ticket Run az Egyesült Államokból indult backyard ultra elnevezésű verseny szabályai szerint zajlott, immáron negyedik alkalommal, illetve a résztvevők először küzdhettek magyar bajnoki címekért.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Óránként új futam

A szabályok egyszerűek, a viadal mégis speciális és összetett. A mezőnynek egy 6,7 km hosszú pályát kell teljesítenie, óránként. Minden órában új futam indul, az győz, aki a legtovább marad. A backyard ultra különleges készültséget, hozzáállást és taktikát igényel, hiszen egyszerre kell odafigyelni a megfelelő tempóra, a frissítésre, az energiagazdálkodásra/erőbeosztásra és sok minden másra. Mivel a futók hosszú órákat (a legjobbak napokat) töltenek a pályán, minden apróságnak nagy jelentősége lehet. Nem kell gyorsan futni, sőt, viszont aki nagyobb tempót megy, többet pihenhet a következő rajt előtt.

A szervező – KAHU Egyesület, Balatonfüredi Atlétikai Club, Balatoni Helyi Értékek Egyesület – ezúttal is a Belső-tó partján alakította ki a versenyközpontot, innen indultak és ide is érkeztek a futók, akik összesen 155-en álltak rajthoz.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Ezúttal nem volt ott a mezőnyben a címvédő, az előző két versenyen győztes Csécsei Zoltán, ezzel együtt rengeteg nagyon erős, a végső sikerre is esélyes sportember mérette meg magát az idei viadalon.

Rekordok

A nőknél idén is Fűrész Edit és Kelemen Anett vetélkedett egymással a végső sikerért. A 2020-ban és 2021-ben is győztes Fűrész Edit végül megvédte a címet, és nagyot javított egyéni csúcsán: 36 körrel 241,416 km-t tett meg (tavaly 27 kör elég volt az aranyéremhez). Kelemen Anett 228,004 km-rel lett ezüstérmes, a harmadik hely Horn Zsanetté lett (214,592 km).

A férfiak mezőnyében szintén új rekord született. A két legjobb egészen hétfő hajnalig űzte, hajtotta egymást és magát a pályán. Egészen elképesztő, az előző két verseny másodikja, Geszti Péter 63 kört (422,478 km) teljesített és lett magyar bajnok. (Tavaly Csécsei 52 körrel aratott sikert.) Szintén fantasztikus űrteljesítményt nyújtott Fodor Szilárd, aki 415,772 km-ig tartotta a lépést Gesztivel. A harmadik helyet Beda Szabolcs szerezte meg 46 körrel, azaz 308,476 megtett km-rel.

A férfiaknál 107, a nőknél 48 futó állt rajthoz, közülük összesen 124-en teljesítettek 50 kilométer felett, ami szintén kiemelkedő eredmény.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Baranyai Máté főszervező elmondta, kiválóan sikerült az esemény, jól látszik, hogy egyre népszerűbb a backyard ultra szakág. Ezzel párhuzamosan az eredmények is egyre jobbak. – Dinamikusan fejlődik a verseny, egyre többen akarják kipróbálni magukat. Nem csoda, hiszen ez egy különleges megmérettetés, amelyen mindenki úgy fut, ahogy szeretne. Emellett kitűnő csapatépítő program, igazi közösségi élmény is. Megtudtuk tőle, jövőre is lesz 1 Way Ticket, sőt újdonságokkal is szolgál majd a rendezvény.

Forrás: veol.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva