veol.hu / Szauer Annamária | 2022.01.12. 17:00
Elképesztő látvány és a Barátlakások – rövid túra Tihanyban
A mostani enyhe és jégmentes időjárás kedvez a túrázóknak, érdemes ezért kimozdulnunk otthonról és felfedezni szűkebb környezetünket. Ha nem szeretnénk túl hosszú túrát bevállalni, akkor ideális választás lehet egy tihanyi túra.

A táv mindössze 4,6 kilométer hosszúságú, arra viszont készüljünk fel, hogy a szintmagasságok miatt több meredek emelkedőt is meg kell másznunk. Kerékpárral nem érdemes útnak indulnunk, mivel több olyan szakasz is található itt, ahol lépcsőkön kell haladnunk, valamit a földből gyakran kiálló gyökerek, kövek is veszélyforrást jelenthetnek.

Kiindulási pontunk a tihanyi Apátság épülete, amennyiben autóval érkeztünk az apátság alatti területen tudunk parkolni, a túra végén ugyanis ide fogunk visszaérni. A parkolás tavasztól ősz végégi fizetős, jelenleg ingyenesen hagyhatjuk itt a kocsinkat.

Az apátságtól távolodva a Pisky sétányon haladunk végig, a zöld jelzést követve. Az aszfaltozott úton lefelé haladva egyre közeledünk a Balatonhoz, közben megcsodálhatjuk a falu építészeti sokszínűségét is.

Régi halászházakat idéző épületek, a szocializmus üdülőházi és mai modern villák is szegélyezik az utunkat. A Visszhang-dombról leérve a Balaton partján találhatjuk magunkat.

A hajóállomás mellett elhaladva, végig a víz mentén haladunk. Ha a túránkat a nyári időszakra szervezzük, itt akár egy strandolás is beleférhet az időnkbe. Jelenleg viszont egyetlen kiszolgáló épület sem üzemel.

A Tihany táblát elhagyva, az útról felkanyarodva végre megszűnik az aszfaltozott út és erdei vonalon folytathatjuk a túránkat. Ha esetleg kerékpárral érkeztünk, itt egy tárolóban lezárhatjuk a bringákat. Ha megéheznénk a területen néhány pad és asztal vár minket, ahol elfogyaszthatjuk az ételünket, italunkat.

Továbbra is a zöld jelzést követve 800 métert teszünk meg a meredek domboldalon a Barátlakásokig. A sziklafalba vájt mesterséges üregek, már a 11. században is lakhelyül szolgáltak szerzetesek számára. Eredetileg több volt belőlük, azonban 1952-ben egy sziklaomlás betemette őket, ma már csak 3 barlang látogatható.

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pesti Márton / Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva