Sági Ági | 2018.12.20. 07:00
Halakról, horgászatról, böjtről – interjú Korzenszky Richárddal
Korzenszky Richárd bencés szerzetes, Richárd Atya 24 évig a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója – a tihanyi perjel volt. Sokan tudják róla, hogy egyik hobbija a fényképezés, kevesebben, hogy ha ideje engedi szívesen horgászik a Balatonon.

– Kell egy fenekező, és kell egy úszós bot is, keszegre és apróhalra, de előfordul, hogy egy angolna kap a csalira – kezdi a beszélgetést a horgászatról Korzenszky Richárd bencés szerzetes. Richárd Atya színes életpályát járt be, tanított a a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban ahol 10 évig igazgató is volt. Dolgozott a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban a Katolikus Egyház miniszteri biztosaként, és 24 évig- 2018 februárjáig a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója – a tihanyi perjel volt. Sokan tudják róla, hogy egyik hobbija a fényképezés, kevesebben, hogy ha ideje engedi szívesen horgászik a Balatonon.

– Gyerekkoromban nagyon szívesen horgásztam. Kapuváron nőttem fel, volt ott egy kacsaúsztató, meg a Kis-Rába, ott sügereztem, sőt domolykót is fogtam. Nyaranta eljutottunk a Balatonhoz, életem nagy hala 12 évesen jött. A nagy csuka valószínűleg arra a kishalra kapott rá, amit eredetileg fogtam. Nem tudom, hogy sikerült kiemelni, de emlékszem, hogy a biciklikormányon milyen büszkén vittem haza.

Richárd atya a gyerekkort elhagyva évtizedekig nem horgászott. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója volt, amikor ismét felmerült benne, hogy pihenésképpen horgászni kellene.

– Azt szoktam mondani, hogy én nem a halra megyek. Sokan ajánlották már, hogy megmutatják nekem a legjobb halfogó módszereket, és nem győztem elmagyarázni, hogy én nem halat akarok fogni, én horgászni akarok. Szeretek a vízparton lenni, gyönyörködni a víz csillogásában, hallgatni a nádirigó kerregését, nézni a gémek húzását a magasban. Ha éppen fogok valamit, akkor fogtam valamit. Örülök neki, elhozom, megsütik. A horgászat számomra természet élmény, a meditáció egy formája.

Richárd Atya „orvosi előírásra” jár horgászni. Akkor megy, amikor nagyon fáradtnak érzi magát, vagy ha nem boldogul egy határidős feladattal. Egy titkos balatoni helyre jár, egy stégre a nádasban. Négy-öt óra horgászat – mint mondja – összerendezi a dolgokat a fejben és be lehet fejezni a feladatokat.

A horgászathoz nem használ etetőanyagot. Csontival szeret horgászni, mert azt bekapja a ponty is, a keszeg is. Igaz gyakran a kicsi durbincs kap rá, de az se baj, megy vissza a vízbe.

A hal böjti étel. Eredetileg december 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony vigíliája, azaz karácsony böjtje. A hal e keresztény hagyomány miatt van Szenteste a magyar családok asztalán.

– A hal böjti eledel, de valójában nekem például böjti időben nem szabadna halat ennem, mert szeretem. A böjt lényege az önmegtartóztatás, a lemondás. A hal ősi keresztény szimbólum, görögül ikhthüsz. Ez egy anagramma, ami azt jelenti, hogy a szó minden egyes betűjéhez hozzá lehet rendelni egy másik szót. Az I – Jēszúsz (Ἰησοῦς), azaz Jézus, a Kh – Khrisztosz (Χριστός), Krisztus, a Th – Theoú (Θεóυ), Isten, az Ü – Hüiosz (Υἱός), Fia, az Sz – Szótér (Σωτήρ), Megváltó. Azaz az így összeolvasott mondat: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó. Mi, akik a halat jelként, jelképként használjuk, tudjuk egymásról, hogy együvé tartozunk.

 

Készítette: Sági Ági

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva