Keszey Ágnes | 2022.04.03. 10:00
Herend Tihanyban: a legendás porcelánokban gyönyörködhetsz
Egy modern galéria az ősi falak mellett és egy szemet gyönyörködtető kiállítás – ez a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeiből összeállított tárlat az apátság megújult épületrészében.

A megújuló Tihanyi Bencés Apátságban a napokban nyílt meg a látogatók előtt az újjászületett kiállítóterem. Ez a modern épületrész a Látogatóközpontból nyíló apátsági múzeumon át közelíthető meg.

– Másfél évig tartott a kialakítása, így a napokban nyitottuk meg a galériát a látogatók előtt – mesélte a kiállítótérbe belépve Barkó Gábor Ágoston, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója.

A galéria több mint negyed évszázada épült meg, az apátság egykori pincéjéhez csatlakoztatva, ezt alakították át. Modern, praktikus módon alakították ki a teret és az installációs rendszert. A műkincsek védelme érdekében a biztonsági rendszer mellett olyan tényezőkre is figyelni kellett, mint a klimatizálás és a műtárgyak fényvédelme.

Herendi remekek tárlatával nyílt meg a megújult Galéria Fotó: Mészáros Annarózsa

Az első kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra Herend Echo című tárlata.
– Azért ez lett a nyitótárlat, mert a térségben található manufaktúrák közül talán a herendi a legnevesebb. Világhírű termékeik vannak és úgy gondoltuk, hogy a tihanyi apátság ezeréves falai közé ez a kiállítás illene a legjobban – mondta el Barkó Gábor Ágoston.

A tárlat bemutatásában a manufaktúra és bencés szerzetesek így fogalmaztak:

„Tihany áldott, szent falai között ezúttal a herendi szépség visszhangzik. A luxust, az eleganciát és a kényeztetést hordozó, szépséges herendi porcelánok töltik most meg a galéria tereit. Porcelánok, melyeknek különleges szépségét a szakértő kezek, a tudás, a tradíció, a lélek, a folyamatos megújulásra törekvés és a szeretet adják. Herenden a porcelánmasszából kezek formálta műalkotások születnek. Herenden tisztelik a manufaktúra két évszázados tradícióit, amelyekből nap nap után innovatív gondolatok fakadnak.”

Hagyomány és modernitás

S a látogató át is érezheti mindezt. A kiállítótérben kellemes, halk muzsika szól, az asztalokon szebbnél szebb étkészleten pompáznak.
Megismerkedhetünk a tradicionális herendi motívumokkal és megalkotásuk történetével, hiszen leírások is bővítik a tárlatot.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A bazsarózsás indiai virágkosár díszítésű Apponyi, a madaras Rothschild, s a pillangós, bazsarózsás Viktória mintával ékesített étkészleteket, s a modern variációkat is megcsodálhatjuk.

A vitrinekben pedig porcelánszobrok díszelegnek, sok más mellett például a látogatókra vár a magyaros, népi motívumokkal díszített Matyó Madonna is, de sok más érdekes szobrocska is feltűnik.

A Herenden született porcelánfigurák között sok a valláshoz, hithez kapcsolódó szobor is
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A „fehér aranynak” is nevezett porcelán birtoklása hajdan az arisztokrácia kiváltsága volt.
A Herendi Porcelánmanufaktúra történeti összefoglalójából kiderül, hogy 1826-ban Stingl Vince által alapította a kis üzemet, mely Fischer Mór vezetése alatt virágzott fel.

„Fischer Móricz, cs. királyilag szabadalmazott herendi porcelángyár tulajdonos Veszprém megyében; 4 év óta fennálló s ezen iparág természeténél fogva igen tetemes pénzáldozatokba került porcelángyárának műveivel az iparmű kiállításnak igen örvendetes díszt kölcsönzött. Hercegi asztal számára készült, a hercegi asztal igényeinek is megfelelő gazdagon aranyozott, nem különben egyszerűen festett szegélyű tálakon s tányérokon kívül két gyönyörű virágtartó edény; továbbá egy 29 hüvelyknyi hosszúságú aranyozott hal-tál, a Herenddel szomszéd Balaton ízes fogasainak tálalására alkalmazott valóságos mestermű, minő a külföld legelső porcelángyáraiban is a nem mindig sikerülő legköltségesebb művek közé számíttatik, végre pedig szintúgy igen nehéz készítésű transparent porcelánból gyertyafény-ernyők, közöttük egy a hercegprímás jól talált arcképével, valának a herendi porcelángyár műpéldányaiul kiállítva; s az iparmű kiállítás 14.000 látogatói közt bizonyosan egy sem volt, kinek szemei a honi műipar örvendetes fejleményének ezen díszes jeleit örömmel ne szemlélte volna.”

E sorok Kossuth Lajos szavai, melyekből kitűnik, hogy ő maga is nagyra értékelte e remekműveket egy korabeli tárlatot szemlélve. A porcelánok nem sokkal később már világhírre tettek szert.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

„1851-ben Londonban, az első világkiállításon a bájos bazsarózsákat és játékos pillangókat ábrázoló minta olyan csodálattal töltötte el Viktória királynőt, hogy rendelt egy nagyobb készletet e mintával. A jeles esemény emlékét máig őrzi Herend legismertebb mintája, a Viktória…
Császárok és királyok azóta is, mind a mai napig kedvelik és értékelik a Herendit. Tisztelettel adóznak a kézműves munka utánozhatatlan, fenséges varázsának. Az alapanyagok első érintésétől
kezdve az utolsó ecsetsimításig a herendi porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” különös ünnepe.
Bátran kijelenthető: a választék több, mint széles, a lehetőségek szinte határtalanok. Herenden azt vallják: lehetetlen nem létezik, az csupán egy újabb lehetőség” –
fogalmazta meg a Herendi Porcelánmanufaktúra.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A tárlatot végigjárva a nemes porcelánok kecses mintáit, aprólékos kidolgozottságát megcsodálva érezhetjük, hogy az elegancia, a szépség és a művészet örök.
S az élményeknek még nincs vége, hiszen a megújult Galéria kijáratánál egy ajándékbolt várja a látogatókat, az ajtón kilépve pedig az Apátsági Rege cukrászdába juthatunk, áthaladva a szintén átalakított Rege-udvaron. Vagy meg is pihenhetünk itt, hiszen padokat is kihelyeztek a térre. Ezek mellett pedig most virágzó kis fák hívogatják az arra járókat.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A most megnyílt modern Galériában évente három-négy kiállítást tervezünk. A következő majd az Esterházy Magánalapítvány tárlata lesz. Ez az ausztriai Kismartonban működik, de ősi magyar főnemesi család nevéhez fűződik. Velük nagyon jó az együttműködésünk. A fraknói várban és Kismartonban a XVI-XVIII. század legértékesebb magyar történelmi tárgyai, műkincsei ott vannak.
Most velük együtt a Haydn-kiállításra várjuk majd a látogatókat. Haydn a kismartoni kastélyban volt zeneszerző és zenekarvezető a XVIII. században. Életét és ottani munkásságát, művészetét mutatjuk majd be ezen az igen látványos, modern installációkkal és látványos megoldásokkal színesített tárlaton, június közepétől – árulta el Barkó Gábor Ágoston.

 

Fotók: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva