likeBalaton.hu | 2023.08.10. 08:00
Hínáros lángost, algás jégkását és bojlifalatokat is kóstolhatunk a Balatonnál
A Kistücsök étteremtől a Lángos Worldig számos vendéglátóhelyen kóstolhatunk ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat augusztus 19-én.

Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a Balatonon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve

olyan különleges étel- és italkóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait, és finomak is.

Különleges alapanyagok, finom ételek
Fotó: Turós Balázs – hivatalos

 

Augusztus 25-én a Balaton Limnológiai Kutatóintézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén tartanak nyílt napot. Augusztus 26-án és 27-én pedig az örvényesi szabadstrandon workshopok, előadások, tájbejárások és művészeti aktivitások hívják majd fel a figyelmet a Balaton sérülékeny élő rendszerére.

A menüt augusztus 19-én egész nap kóstolhatják az érdeklődők, több mint kilenc helyen Balaton szerte. A kezdeményezésben részt vesz a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, a vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz Büfé Csopakról, a Balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, az Örvényes Beach büfé és a Salföldi Bánya is.

Sulyomdesszert

A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így

kóstolhatunk majd sulyom shotot és abált sulyomdesszertet, hinaras és egyéb vízinövényes, iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojlifalatokat, algás Balaton-italt és kávét vagy jégkását,

de fáslegelő ital is lesz majd a tányérokon és poharakban. A felhasznált alapanyagok természetesen minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.

Vajon milyen lehet a Balaton-ital?
Fotó: Turós Balázs – hivatalos

Fő téma az ökológiai egyensúly

A fogások mellé beszélgetés is jár, hiszen a vendéglátóhelyek egy részében a BALATORIUM projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben. Az ételek és italok által fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok, a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk, vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok.

A BALATORIUM projekt csapata a többek között a menüvel szeretne rámutatni, hogy meg kell óvnunk a Balaton szépségét, a környék élhetőségét fenntartó természetes rendszert.

Szemléletváltásra van szükség, hogy a Balatont ne csak használjuk, hanem együtt éljünk vele. A kóstolással minden érdeklődő új oldalát ismerheti meg a Balaton élővilágának, és talán jobban is vigyáz majd rá.

Fotó: Turós Balázs – hivatalos

 

A VEB 2023 EKF és a PAD Alapítvány közös szervezésében megvalósuló BALATORIUM nem csak menüvel készül a készül az utolsó balatoni nyári napokra. Az Ökológiai x Kulturális Hét fő programján augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon rengeteg programon vehetnek majd részt az érdeklődők. A workshopok, előadások, tájbejárások és kiállítások célja ebben az esetben is a Balaton törékeny ökoszisztémájának bemutatása.

A programsorozathoz csatlakozva augusztus 25-én megnyitja kapuit a Balaton Limnológiai Kutatóintézet és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is. Szintén augusztus 19-én a Balaton hangjaiból készült dalokat játszik majd Дeva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi a Salföldi Bányában.

Nyitókép: Turós Balázs – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva